Milena Jesenská přehled
Alena Wagnerová
V osudu české novinářky Mileny Jesenské (1896–1944) se takřka doslovně zrcadlí všechny proměny a zvraty, očekávání a zklamání první poloviny minulého století. Dcera známého pražského lékaře, absolventka Minervy, prvního dívčího gymnázia v monarchii, zažívá ve Vídni rozpad Rakouska-Uherska, po svém návratu do Prahy se stává souputnicí české meziválečné avantgardy a jako redaktorka Národních listů se zapojuje do úsilí o moderní životní styl. Ve třicátých letech se přiklání ke komunistické straně, brzy však o správnosti její ideologie začíná pochybovat a rozejde se s ní. Silné sociální cítění nicméně nadále zůstává výrazným rysem Mileniny osobnosti. Na stránkách slavné Peroutkovy Přítomnosti pak Jesenská dosahuje vrcholu své žurnalistické dráhy. Po „Mnichovu“ a během okupace pomáhá uprchlíkům a působí i v odboji. Umírá v koncentračním táboře Ravensbrück. Aktualizované a doplněné vydání knihy přední české socioložky a literátky doprovází bohatá obrazová příloha.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Milena Jesenská. Přihlašte se a napište ho.
Skvělé doplnění k Dopisům Mileny. Fascinující biografie neobyčejné ženy, která si prošla mnoha životními zkouškami v turbulentní meziválečné době.
„Protože v okně leží všechna naděje po světle, po východu slunce, po obzoru, v okně leží touhy a přání, za dveřmi leží pouze skutečnost."
Kniha Milena Jesenská v seznamech
novináři 1. pol. 20. století Milena Jesenská, 1896-1944
2010 | Sidonie Nádherná a konec střední Evropy |
1998 | Dopisy Mileny Jesenské |
1968 | Neohlížej se, zkameníš |
2015 | Milena Jesenská |
2003 | České ženy |
Asi by mi přišla skvělá, kdybych žila v její době. V té mé bych ji za kamarádku nechtěla. Neustále bez peněz, dluhy všude, nezodpovědná... se spoustou vlastností, které u lidí nemám ráda.
Ale její obětavost na úkor svému vlastnímu pohodlí oceňuji.