Miliónový jeep přehled

Miliónový jeep https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23629/bmid_milionovy-jeep-j3h-23629.jpg 4 73 73

Hlavní hrdina románu důsledně realizuje vlastní představu svobody. V pobočce spořitelny postupně zpronevěří miliónovou částku a během sovětské okupace odchází s rodinou do USA naplnit svůj sen.

Romány Literatura česká
Vydáno: , Atlantis
Originální název:

The Willys Dream Kit , 1985


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Miliónový jeep. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

kuruteku
27.09.2023 5 z 5

Svobodný člověk je svobodný i ve vězení, fantasta je fantastou i v Zemi divu a realista realistou v pekle. Do třetiny jsou to smutné veselé historky z naší minulosti, mnohdy i vtipné (stávka na vykládce; boj s papírovou přihláškou i vznik podnikové banky), pak přichází boj s následky, který nelze vyhrát a průser, před kterým nelze utéct dostatečně daleko. Zmoudření nepřichází, zblázněni ano, byť s působivým finále. Nováka jsem vzal na milost díky jeho bankovní epizodě a přes Dědu se dostal i k prvotině a rozhodně nelituji, nádherný jazyk, "banální příběh/historky" povýšené na literaturu. Ke konci už mi to přišlo rozvleklé, ale i to k příběhu patří.

sasena
24.08.2023 1 z 5

(SPOILER) Čtu to jen s velkým sebezapřením. A říkám si - Proč to ten idiot nepodepsal?! Nemusel by svůj marný život tahat až za oceán, kde nikomu ničím nijak nepomohl. Naopak. Na rozdíl od různých podivínů jiných autorů nemá tento "hrdina" ani kousek jejich charizmatu, svou ubohou morálku ospravedlňuje touhou po svobodě. Jistě, to by se každému líbilo, okrádat ostatní a když hrozí prozrazení, zdrhnout za kopečky. Tam vyfasovat značný finanční obnos do začátku nového života za mořem a rozfofrovat ho v kasinu a v té kýžené Americe zase jenom dělat furianta a žít na úkor ostatních. Hlavní opravdovou hrdinkou této knihy je manželka budižkničemy, u které ale nechápu, že blba neopustila už dávno.


Dela111
31.03.2023 3 z 5

Příběh založený na skutečné události se odehrává v celkem dlouhém časovém období a zavede nás z Čech přes Rakousko do USA. Kniha má bohatý děj, životní eskapády hlavního hrdiny jsou početné. Je neskutečný dobrodruh, zároveň sobec a vůči rodině naprosto nezodpovědný. V mnoha knihách jsou různé nesympatické postavy nebo darebáci, ale tento mizera mě tak maximálně iritoval, že to dokonce snižuje moje hodnocení.
Přestože děj tady má spád a spoustu zajímavých zvratů, knihu bych asi nedočetla, kdybych nezvolila audio a neposlouchala příběh při jiné rutinní činnosti. Tady ten sobecký budižkničemu mě tak nebavil, že bych mu čas na četbu nevěnovala, ačkoli uznávám, že napsané je to dobře.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (9. týden)

27.02.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1989 - Cena Egona Hostovského


Kniha Miliónový jeep v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených87x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených6x
v Knihotéce55x
v Chystám se číst70x
v Chci si koupit14x
v dalších seznamech1x