Milo nemilo přehled
Milo Janáč
Krčma – tepajúce srdce každej slovenskej obce. Miesto, ktoré je skutočným kultúrnym a osvetovým centrom a zároveň miesto, ktoré dokáže napísať tie najneuveriteľnejšie príbehy. Spolu s autorom sa vydáte na cestu unikátnym, no zaručene skutočným svetom ukrytým za barovým pultom, a niekedy aj pod ním. Pri čítaní tejto knihy možno dostanete chuť si vypiť, alebo naopak, s pitím okamžite prestať, no Milo nemilo vás zaručene nenechá chladným.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Milo nemilo. Přihlašte se a napište ho.
Nuž takto... Ak by som nebola v Gelnici na jeseň 2017 ako turista, asi by som si myslela, že dej sa nemôže odohrávať v súčasnosti, ale veruže sa odohráva. Márne som vtedy hľadala kaviareň. Eee. Nebola ani jedna! Dali sme si kávu (a obsluha nás zmotala na vodku temnú) v nejakom divnom disco bare, ktorý vyzeral ako tak slušne... A podobné krčmy ako spomína kniha - plné už z rána, tých tam bolo zopár...
Ale naspäť ku knihe - obsahovo stoka, ale napísaná chytrým jazykom, popreplietaná hudbou The Doors zaujme nie jedného sčítaného štamgasta... :)) a zaútočila aj na môj žalúdok - nebola som si istá, či nauzeu cítim z nedávno prekonanej črevno-žalúdočnej virózy alebo ozaj z toho sugestívne napísaného textu.
Kdo má alkohol rád, tomu bude děj knihy leccos připomínat, kdo alkoholem opovrhuje, může se poučit, jak se žije na druhé straně barikády. To vše s humorem a pitoreskností typickou pro vyprávění z lokálů nižších sociálních skupin. Knihu jsem si vychutnával ušima. Interpretem je v Česku působící divadelní režisér Peter Gábor, který svým příjemně znějícím hlasem oživil všechny ty panoptikální postavičky kolem hlavního hrdiny a možná je to i jeho zásluhou, že příběh hodnotím lepšími čtyřmi body.
„Šéf nazrie do kasy. Sú v nej len mince a bankovky najnižšej nominálnej hodnoty. Upokojím ho, že daný stav presne zodpovedá socioekonomickým parametrom okresu.“
„V prvom rade musíte vylúčiť alebo aspoň radikálne obmedziť alkohol. Užívate aj iné drogy? Systematicky... Teda chcel som povedať sporadicky.“
Kniha Milo nemilo v seznamech
Na mna ta kniha zaposobila ako hotovy zjav. Nedokazal som sa v niektorych pasazach udrzat a smial sa v cakarni u doktora ci vo vlaku. Az sa poniektory nechapavy obcania na mna udivene pozerali ci mam vsetkych pat pokope. Uzasny klenot. S istotou viem povedat, ze za nejaky cas ked sa budem chciet opat dobre schuti zasmiat, vratim sa k tejto hromadke vtipnych periel zo zivota alkoholikov opat.