Milostné léto přehled
Ivan Klíma
Setkání se zvláštní mladou dívkou změní od základu život úspěšného vědce – muž, který dosud žil dokonale spořádaným životem, se dopouští jedné pošetilosti za druhou a obrátí naruby i život své rodiny. Banální milostný příběh se však postupně mění v líčení všeobecně platného zápasu člověka, který se snaží ze všech sil uniknout osudu, ale nakonec podlehne prázdnotě nenaplněného života. Příběh dává autorovi příležitost k brilantnímu zachycení lidských charakterů i bezvýchodné dobové atmosféry. Exilové vydání. Grafická úprava Věra Držmíšková. Obálku s použitím obrazu Heleny Pospíšilové-Wilson navrhla Barbora Munzarová.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Milostné léto. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Krásná ukázka krize středního věku u chlapa. I když hlavní hrdina má ve svých 36 letech podle mého na takovou krizi ještě dost času. Podobné zblbnutí bych čekala mezi 45 a 50. To ale zřejmě bude dobou, kdy byla kniha psána.
Příjemně napsaný příběh muže, na kterém se podepsala matka nedostatečnými projevy lásky. Stal se z něj suchar a myslel si, že tak to má být. Pak ale potká holku, která nějakým záhadným a nepochopitelným způsobem škrtne pod tím suchým roštím sirkou. Hořící suché roští jen tak neuhasíte. David se chová jako jelen v říji - jako blbec. I když ví, že z toho nic dobrého nebude.
Četlo se to hezky. Začátek fajn - ten příběh se rozjížděl, nebylo jasné jestli si s ní začne nebo ne. Konec také fajn - bylo zřejmé, že někam to musí vygradovat a čtenáře zajímá kam. Ale to mezi tím bylo v podstatě dokolečka o tom samém. Iva je jednoznačně psychopatický cvok a vytírá s ním podlahu. On si to nechává líbit a v myšlenkách se neustále sebemrskačsky týrá otázkami zda ho miluje - nemiluje - miluje - nemiluje a jaký je on sám prevít, že takhle podvádí svou ženu.
Ivu nesnášíte celou knihu. Davida chvílemi snesete, chvílemi ne - záleží jestli jste čtenář nebo čtenářka. Litujete jeho ženu. Ta má při zaměstnání jako jediná na starosti domácnost, dvě děti a jeho - pánaboha který si večer přitáhne z práce , má hlad a je znechucen, že jeho žena není upravená, má mastné vlasy a nadváhu.
Nové eknihy zdarma ke stažení (červen)
29.06.2020
„A tak tu ležím na cizím gauči, po mém boku cizí žena, nad hlavou mi visí svatební fotografie, na které chybím.“
„A cítím cizotu, nepřátelství chladného, bílého, nepatřičného těla, které se chystá vyzkoušet mě, porovnat, přeměnit v jeden z rychle uplývajících příběhů, zatímco já ztrácím všechno a dávám všechno, zrazuju prvně v životě, zatímco já překračuju hraniční čáru do jiného života, a už nahý jdu po špičkách ke dveřím a zamykám a třesu se zimou, div nejektám zuby, když k ní přiléhám.“
Kniha Milostné léto v seznamech
1990 | Má veselá jitra |
1990 | Láska a smetí |
2010 | Moje první lásky a jiné milostné povídky |
2009 | Moje šílené století |
1964 | Milenci na jednu noc |
Vztah Davida a Ivy mi přišel jako jedna velká snaha vlastnit a ovládat jeden druhého. David jednal bez ohledu na okolí a lehce opustil vše, co do té doby budoval. Neoblíbila jsem si ho.