Dobrodružství Jeronýma Moucherota přehled
François Boucq
![Dobrodružství Jeronýma Moucherota Dobrodružství Jeronýma Moucherota](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342973/bmid_dobrodruzstvi-jeronyma-moucherota-DWO-342973.jpg?v=1539038829)
Další legenda v MDEK. Boucq je pro všechny, kteří milují bizarní a hravé nápady a šílené světy. To nejlepší pro příznivce komiksů jako je Autobus, Pixy, pro fandy starých povídek Woody Allena či románů Phillipa K. Dicka a filmů Davida Lynche či Jima Hensona. A to je přitom hrdina komiksu, Jerome Moucherot, jen obyčejný pojišťovák. Ovšem do práce se dostává po liánách, v tapetách mu žijí žraloci a jeho sousedem je Leonardo da Vinci! Geniální komiks Francoise Boucqa!... celý text
Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: 2017 , CrewOriginální název:
Les adventures de Jérome Moucherot, 2012
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dobrodružství Jeronýma Moucherota. Přihlašte se a napište ho.
![trudoš trudoš](https://www.databazeknih.cz/img/users/56_/56915/m_trudos-Bry.jpg?v=1585128862)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Chvála bláznivosti - jestli tím Erasmus Rotterdamský neměl na mysli Dobrodružství Jeronýma Moucherota, tak je něco prohnilého v historii nizozemské. Tahle čirá radost z absurdnosti přináší neskutečný zážitek, kterému se vyrovná pouze opakované čtení Tooleova Spolčení hlupců. S aristokratickou ješitností si spektakulární pojišťovák vykračuje světem a dává za uši nepředvídatelnu, jež může nabýt podoby žraloků ve zdech, žárlivých goril či pepitových vzorů. Přitom nedokážu říct, zdali je autor lepší v delších epizodách, nebo dvoustránkových kraťasech. V prvním případě ohromuje rozpustilostí, v druhém zase dává k dobru odzbrojující pointy. Jestli ale hledáte scenáristickou příčetnost, jste na špatné adrese. Prim tu hraje slovní humor, surrealistická abstraktnost a milé šílenství infantilního výtvarníka. S čímž souvisí dokonalá kresba - groteskní v detailech, fantastická v kompozici a neodolatelná v nápadech.
Do toho můj Bengálský tygře, jdi a ukaž světu, že ty, na rozdíl ode mne, na to máš!
![Hadati Hadati](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/109320/m_109320-Z5N.jpg?v=1459855096)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tenhle komiks není pro každého, ale pokud jste fanoušky humoru montypythonovského nebo Stopařova průvodce po Galaxii, tohle by se vám určitě zalíbilo. Jedná se totiž o absurdní humor, kdy postavy neustále bojují s „nereálnem“. Kniha se skládá ze dvou větších příběhů a z mnoha krátkých, většinou jen na pár stránek. Nejkvalitnějším je hned ten první, kraťasy mají odlišnou kvalitu, ale nespadají pod průměr, a závěrečná dlouhá povídka mi přišla asi nejméně zajímavá, přestože i ta má své světlé chvilky. My pak sledujeme osudy odvážného Jeronýma Moucherota, pojišťováka proti nereálnu, a jeho rodiny. V komiksu se pak občas mihnou i známé postavy, které jsou různými způsoby parodovány. Pro mě příjemné překvapení, protože po dlouhé době jsem se setkal s komiksem, o kterém můžu napsat, že je v něčem nový.
Ocenění knihy (1)
2017 -
Cena Muriel
(Nejlepší zahraniční komiksová kniha)
Kniha Dobrodružství Jeronýma Moucherota v seznamech
v Mé knihovně | 51x |
Klenot, jak příběhem, tak kresbou!