Mizerové přehled
John Connolly
Ostrov Sanctuary nemusí vždy nutně znamenat bezpečí. Před třemi sty lety zradil obyvatele malého ostrova Sanctuary jeden z místních - a všichni byli vyvražděni. Teď se na ostrov vrací banda zabijáků, aby se pomstili mladé ženě a jejímu synovi. V cestě jim stojí jen mladá policistka - nováček a stálý policista, obr, jemuž přezdívají Melancholický Joe Dupree. Ale Joe Dupree není obyčejný policista... Je strážcem tajemství ostrova, jeho živou pamětí. Ví, že ostrov Sanctuary je nasáklý násilím a jeho duchové už nechtějí dále tolerovat prolévání nevinné krve. Na Sanctuary se lovci mění ve štvanou zvěř.... celý text
Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: 2004 , BB artOriginální název:
Bad men, 2003
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mizerové. Přihlašte se a napište ho.
Na pohádky už nejsem a tahle nebyla ani trochu vhodná na dobrou noc. Strašidel, strašení a násilí je zde až moc a poučení zde příliš nenajdeš. Snad možná spatříš jen záblesk nějaké touhy po tom, aby nám něco pomohlo přežít na tomto zlém světě, plném blbů a zločinců všelikých. Teď jsem určitě zklamal čtenáře mysteriózní literatury, ale co nadělám – není na světě člověk ten…
S tvorbou Johna Connollyho jsem se seznámila prostřednictvím knih o soukromém vyšetřovateli Charliem Parkerovi. Zaujaly mě ponurou atmosférou, mysteriózními prvky, sympatickými charaktery se správně sarkastickými hláškami a také přesahem - rozhodně se nejedná o tupé vyvražďovačky bez námětu k zamyšlení. "Mizerové" jsou samostatný román s odlišnými hrdiny, proto skončili u ségry pod stromečkem. Když jsem se jí po čase přeptala na dojmy, dostalo se mi pobouřeného pohledu a sdělení, že to asi nedočte. Následovala výměna dárku za konzumnější thriller a potom jsem věnovala několik dní průzkumu, proč se "Mizerové" nelíbili.
Úvodní polovina představuje poměrně náročné čtení, seznamuje s prostředím a tragickou historií ostrova Dutch, místními zvaného Sanctuary, a také s matoucím množstvím postav - chvílemi jsem v nich měla solidní bordel. Spousta pozornosti je věnována nejen kladným hrdinům či lidem z jejich okolí, ale také bandě zabijáků, podle kterých nese kniha název. Naštěstí vše postupně zapadne na svá místa, navíc autor není jemnocitný a hráčů ubývá.
Navzdory zdánlivé komplikovanosti je příběh prostý: jde o klasický boj mezi týranou ženou, chránící sebe a svého syna před násilnickým manželem. Veškeré dějové odbočky pouze oddalují závěrečné střetnutí. Nechybí obvyklé ingredience Connollyho románů: temná atmosféra tentokrát s výrazně hororovým pozadím, propracované charaktery, dialogy s černým humorem, spousta napětí a brutálních mordů. Pro jednou autor ustoupil od své oblíbené "ich-formy", ovšem nemám pocit, že by to "Mizerům" uškodilo. Postesknout si musím nad ne zcela zvládnutým finále, tohle chtělo promyslet a vypointovat lépe.
Connolly mě nezklamal: mušky se bez debat najdou, nicméně i tak jsem ve společnosti "Mizerů" prožila téměř týden napínavých večerů.
Kniha Mizerové v seznamech
2008 | Kniha ztracených věcí |
2006 | Černý anděl |
2017 | Vlk v pasti |
2007 | Nokturna |
2001 | Polibek smrti |
První kniha od autora, Hněv andělů, která se mi dostala do ruky, byla ze série o Charliem Parkerovi a jelikož se mi moc líbila, přečetla jsem Vlka v pasti a Píseň stínů, které se mi líbily ještě víc. Pak jsem sáhla po knize Na ostří nože, kterou jsem dočetla tak nějak "na sílu", protože se mi chvílemi zvedal žaludek a měla jsem pocit, že mi krev kape i ze stropu. Ale dala jsem Connollymu ještě šanci a zkusila tuhle knihu, což byla naprostá trefa vedle. Po zhruba třetině jsem ji odložila definitivně, bylo to tak odporné a hnusné, že se to prostě dočíst nedalo, kdybych měla kamna, asi bych ji do nich rovnou strčila. Číst tohle může snad jen člověk trpící nějakou duševní poruchou.