Mladý muž a biela veľryba přehled

Mladý muž a biela veľryba
https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73727/mlady-muz-a-biela-velryba-73727.jpg 4 414 414

Román českého autora, ktorý patrí medzi to najlepšie čo napísal. Je to obraz vtedajšej spoločnosti. Jedným z hlavných hrdinov je socialistický malomeštiak, ktorý má konzumný postoj k životu. Autor odsudzuje karierizmus, chladné kalkulovanie, odklon od skutočných hodnôt. Do popredia stavia mladého muža, ktorý túži po láske a veľmi chce uloviť svoju "bielu veľrybu"...... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mladý muž a biela veľryba. Přihlašte se a napište ho.

martianekk
05.11.2024 3 z 5

Za mě nejlepší z “Páralovek. Je to velice sugestivní, dramatický, ironický a zajímavý román, který nepostrádá osobitý autorův humor.

Gordonlord
26.06.2024 3 z 5

Nejdřív se kniha docela táhla a napětí se nedostavovalo. Navíc mě rušilo střídání vyprávění z pohledu první osoby, které se bez varování měnilo na vyprávění z pohledu třetí osoby. To působilo dost zmatečně a zjistil jsem, že tohle Páral dělá běžně.

Od poloviny knihy se šmodrchanice vztahů hlavních postav velice slibně rozjela a mě začalo zajímat, jak se to vyvine a jak to bude dál. Páral se vyhnul největším a nejočekávanějším klišé, co se týče vztahových oblouků děje, za to velké plus. Na to, že když to psal, byl teprve začátek osmdesátých let, je to super.

Příběh směnového mistra Břéti, který touží žít naplno a něco dokázat, v kontrastu s jeho spolubydlícím Vikem, který již má svoji velkolepou kariéru za sebou a chce jen klid, pokládá koberec pro skvělý příběh o touze, vyhoření, pochopení a dalších životních kolotočích, které nikdy nezestárnou. Postavy se vzájemně konfrontují se svými odlišnými pohledy na jednu věc a tohle všechno je velice šikovně a poutavě skloubené.

Jen je z toho trochu cítit ta komoušská agitka, ale to se nedá nic dělat.

marcela3655
27.01.2024 5 z 5

Mám ráda spisovatele Párala a ani tentokrát nezklamal...Vtáhl mě do děje tak ,že jsem se tam také viděla.. bravůrně napsáno...jediné co mi trochu vadilo že z
knihy hodně dýchal bývalí režim..i tak dávám plný počet...

Kniha Mladý muž a biela veľryba v seznamech