Smrtící mrak přehled

Smrtící mrak
https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75221/mlady-sherlock-holme-75221.jpg 4 72 72

Mladý Sherlock Holmes série

1. díl

Když Sherlock Holmes s přítelem Matty Arnattem objeví mrtvého muže s výrazem hrůzy na strnulé tváři, a vzápětí další mrtvolu se stejně děsivým úšklebkem, hádáte správně. Nic ho nezastaví, dokud záhadě nepřijde na kloub! Horkokrevný Sherlock a Matty, kluk bez domova, se vrhnou do dobrodružství bezhlavě a s odvahou mládí. Stopy je dovedou z londýnského podsvětí přes moře do Francie, bojují s najatými vrahy, uniknou ohni a v minutě dvanácté zabrání teroristickému útoku!... celý text

Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)

Death Cloud, 2010

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smrtící mrak. Přihlašte se a napište ho.

Kleo99
03.09.2024 1 z 5

ak takhle tedy ne. Vždyť to nemá se Sherlockem Holmesem vůbec nic společného! Tedy až na jméno hlavní postavy a často zmiňovaného Mycrofta, který však v příběhu nemá téměř žádnou roli. Příběh postrádá jakoukoli atmosféru, na kterou jsme zvyklí a mně osobně chyběl i zúčastněný vypravěč Watsonova typu. Namísto toho jsme dostali příběh vyprávěný er-formou, který nám sice umožnil nahlédnout do mysli mladého Sherlocka, ale zároveň ho tak připravil o jakékoli kouzlo a tajemství osobnosti jindy neodmyslitelně spjaté s touto postavou. Bylo nám také dovoleno prozkoumat zcela nová prostředí, ke kterým bylo velice těžké si vybudovat jakýkoli vztah. Nemohu ani slovy vyjádřit, jaké pocity ve mně kniha vyvolávala. Ještě u žádné knihy se mi neprotáčely panenky tak moc jako při četbě této. Byl bych dokonce přísahal, že v jeden moment jsem zahlédl i svůj roztékající se mozek připravený uniknout za každou cenu pryč z mé hlavy, aby byl ušetřen čtení dalších řádků. Neměl jsem příliš přehnaná očekávání, ale musím bohužel přiznat, že i tak jsem byl velice zklamán. O to více mne překvapuje, že ve Spojených státech vyšlo sedm dalších příběhů z této série. Na druhou stranu plně chápu, proč se žádný z nich do naší mateřštiny už nepřeložil. Možná je na vině trochu i překladatel. V moři chyb, které napáchal ve shodě podmětu s přísudkem, skloňování a pravopisu se dalo narazit i na perly typu "Nandal si na talíř kupu pářících se kousků kuřete …" či "... muž se zřítil jako pytel uhlí hozený do sklepa." Kniha byla původně vydána londýnským nakladatelstvím Macmillan Children´s Books, a tak jsem počítal s tím, že se bude jednat o poněkud jednodušší čtení, čemuž ostatně odpovídal i způsob, kterým byla kniha napsána. Co jsem však nečekal bylo množství krvavých scén a jejich poněkud explicitní popis, což by běžný čtenář od dětské knihy jistě neočekával. Když už jste si mysleli, že příběh nemůže být horší, překvapil vás další zvrat, který vás přesvědčil o opaku. Kvalita příběhu v průběhu klesala strmě dolů a i přesto, že žánrově kniha dokonale zapadá mezi mé úplně nejoblíbenější, nedokázal bych to popsat lépe než oblíbeným výrokem svého otce, a sice: ,,To byla teda dobrá fantasmagorie!

6219
26.03.2022

byla to jedna z prvních detektivek, které syn ve svých 10ti letech četl a byla to první kniha, kvůli které si bral baterku do postele, když se nařídilo"spát, zítra se jde do školy".
nyní ji má na poličce jako - " moje oblíbená z dětství, co se neprodává!" a doporučuje ji dále.
je to v podstatě Sherlock Holmes pro děti - velmi zajímavý příběh, žádné giga drama a do s poslední chvíle se neví "jak se teda vraždilo". Určitě doporučujeme všem, kdo mají rádi detektivky, pátrat atd. kniha se i velmi dobře čte.

Rossmar
24.09.2020

Poutavé a dobrodružné... má první kniha o Sherlocku Holmesi a po tomhle rozhodně ne poslední

Kniha Smrtící mrak v seznamech

Andy Lane