Mlsné čenichání jihovýchodním směrem přehled
Farid Dahbi , Jiří Sádlo
Kniha psaná brutálním jazykem okraje velkoměsta si hraje s chutěmi i češtinou ale i s literárními styly ba co i s etnickými a kulturními rozdíly. Kuchařku zaměřenou na Balkán a Blízký východ napsali dva sousedi podle toho, co si doma sami vaří. A vykouzlili podivuhodný svět, kde se potkává skořice s koprem, zelí je hloupé, salát obsahuje fialky, psi pláčou při krájení cibule a zmijí maso je pomalu dušeno v jogurtu. K literárnímu stylu Orientu patří i množství odboček, prolínání receptů s poezií a historkami a jejich rozbíhání do kaleidoskopu kulinárních variací.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mlsné čenichání jihovýchodním směrem. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Mlsné čenichání jihovýchodním směrem v seznamech
Tuto knížku bych zařadila spíš do humoristických než do kuchařek, protože jsem se u ní hodně nasmála, ale nic jsem podle ní neuvařila. Zato jsem se dozvěděla spoustu zajímavých věcí a souvislostí.
Malá ukázka: "Zelňačky. Kolik národů, a dokonce kolik kuchařů, tolik je zelňaček. Areál zelňačky jde od Nemecka přes Rakousko, Čechy a dál do Maďarska a Rumunska a na severu do Polska a do a do Litvy, na Ukrajinu a do Ruska. Tam se zelňačka mění ve šči a my se s ní loučíme, protože šči už je spíš zelný bezřepný bratr boršče než sestra zelňačky."