Mluví k vám kapitán přehled
Martin Moravec , David Hecl
Ještě teď, když si na to celé vzpomenu, mi naskakuje husí kůže. Doma v Dubaji jsem si na telefonu nařídil několik budíků, abych nezaspal. Nakonec jsem je ani nepotřeboval, protože jsem se celou noc převaloval a nemohl se dočkat. Když jsme se v Praze blížili k zemi, všiml jsem si za plotem toho množství lidí a trochu se mi rozklepala kolena. „Musíš hlavně hezky přistát,“ opakoval jsem si. Další lidi stáli na terase letiště a já věděl, že jsou mezi nimi i rodiče a přítelkyně. Dovedl jsem si představit, co ten okamžik asi znamená pro mého tátu. Kluk, se kterým lepil letadýlka a který nechtěl chodit do aeroklubu, před jeho očima přiváží největší dopravní letadlo světa. Když jsem ho pak viděl, měl ty oči ještě vlhké od slz. V tu chvíli mi došlo, že jsem opravdu něco dokázal.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mluví k vám kapitán. Přihlašte se a napište ho.
Tak konečně jsem se dostala k panu Moravci. V hledáčku už ho mám opravdu dlouho, ale četbu jsem neustále odkládala. Nakonec jsem sáhla po této knize v audio podobě.
Kniha je pěkně načtená a celý rozhovor mě moc bavil. Nikdy jsem podrobně nepřemýšlela o tom, co vše obnáší profese pilota. Měla jsem představu, že tam jsou větší náklady na samotné vzdělání, ale vůbec jsem netušila, že se to pohybuje až v takových astronomických částkách. Platy nastupujících pilotů mě také dost překvapily. Vždy jsem si myslela, jak dobře si nevydělají. A to není vše. V knize bylo plno dalších zajímavých poznatků z nevšedního života pilotů.
I díky tomu, že lítám opravdu hodně, tak musím říct, že mě kniha opravdu obohatila a moc jsem si celý poslech užila. Určitě se těším na další zajímavé rozhovory pod taktovkou Martina Moravce.
Že Martin Moravec přichází se skvěle zpracovanými rozhovory, to už jsme měli možnost nejednou poznat. Nejinak je tomu i v tomto případě, ačkoli pokud je mám srovnat s těmi předchozími, které jsem už poslouchala, asi mi přišly nejslabší, přesto stále výborné. David Hecl přibližuje nejen to, jak vypadá jeho pilotské povolání nebo jak náročné a hlavně nekřesťansky drahé je vůbec se pilotem stát, ale také to, jak vlastně vypadá život pilota jako takový. Neustálé létání po světě zní sice pohádkově, ale pokud máte doma rodinu, které se skrz to nemůžete plně věnovat, není to už tak růžové. Obzvlášť, když máte jako heterosexuální muž kolem sebe neustále krásné letušky, což je určitě těžké ignorovat. Zároveň to však pro posluchače není lehké pochopit a sympatizovat s tím.
Pokud jste nikdy neletěli jako já a máte z toho obavy, v mnoha ohledech Vás kniha uklidní stejně jako v případě rozhovorů s neurochirurgem Benešem. Pan Hecl však otevřeně mluví i o tom, co v některých levnějších společnostech není úplně košer, a to mě upřímně místy i děsilo, hlavně ty vize do budoucna :D
Jako vždy je to však nesmírně poutavý poslech, od kterého se těžko odchází, dozvíte se hromadu neskutečně zajímavých zákulisních informací a pokud jste to tak doteď neměli, práce pilota ve Vás dozajista vzbudí respekt i obdiv. Hlas Jana Šťastného je navíc neskutečně melodický, vždyť je to také zkušený a oblíbený dabér, čemuž se nedá divit. Ráda si poslechnu něco dalšího, co načte, a s rozhovory M. Moravce také nekončím! Tohle byla má třetí zkušenost s nimi a rozhodně ne poslední :)
100 nejčtenějších knih roku 2024
27.12.2024
10 nejprodávanějších knih minulého týdne (populárně naučná)
02.12.2021
Knižní novinky (43. týden)
25.10.2021
Kniha Mluví k vám kapitán v seznamech
v Přečtených | 1 231x |
Moc se mi líbilo množství detailu, které jsem si přečetla. Trochu mě to uklidnilo, asi se trochu min bojím lítání. Vše bylo vyprávění hezky, někdy s trochou hořkosti, bylo tam znát, že je to náročné povolání, většinou ale s láskou. Některé pasáže na mě byly moc technické, zejména poslední část mi už moc neubíhala.