Mne soudila noc přehled

Mne soudila noc
https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76124/bmid_mne-soudila-noc-KYU-76124.png 4 282 282

Psychologický román, v němž autorka, mladá lékařka, řeší závažnou společenskou otázku: zda totiž lékař má právo bez závažných zdravotních, sociálních nebo eugenických příčin zničit zárodek v lidském těle. Příběh, vyprávěný retrospektivně v rámci jedné noci, vrcholí dramaticky smrtí mladé ženy, u níž měl být nedovolený zákrok proveden. Tragický účin je zvýšen tím, že nešťastná oběť je v blízkém příbuzenském a citovém vztahu k oběma medikům, kteří se podjali provedení pokoutního, v tomto případě vražedného činu. S oběma neodpovědnými mediky ostře konstrastuje starý lékař Ruth, hájící důsledně humanistické poslání medicíny. Hlavní význam románu je v přesvědčivém zdůraznění ethické náročnosti zdravotnické práce.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mne soudila noc. Přihlašte se a napište ho.

pedroK
15.09.2024 5 z 5

Silná kniha, doporučuji, pokud se chcete trochu zamyslet nad hodnotami.

sajanka
24.08.2023 5 z 5

Přímo se stotožňuju s předešlým komentářem.

Lidka
28.08.2022 5 z 5

Tak abych měla doslova husí kůži se mi po přečtení knihy stává opravdu zřídka. A tady se mi to stalo. A musela jsem si sednout a vstřebat celý ten příběh, který jednak řeší závažné zdravotní téma, ale i to, jak někdy stačí souhrn nešťastných náhod a i dobrý úmysl se zvrtne ./ Nic neprozrazuji, protože hned na prvních stánkách se dozvíte co se stalo. /
Kniha vydaná v roce 1970, trochu jsme změnili i názor na problematiku kterou řeší, ale to vůbec nic nemění na psychologickém náboji toho příběhu.
Ta kniha je slabá jen počtem stánek, vše ostatní je v ní silné.

Kolik vydrží pavučina mozkových vláken, když ji dnes neprotrhla ta masa hoře a bídy? - Jan

Lidská společnost. Ta společnost, která je prohnilá jako olomoucký syreček. Kašlu ti na společnost, která se chodí modlit a stejným dechem tě pomluví i okrade, ale přitom si připadá vysoko nad tebou, protože ty to nevíš. Která opisuje nestoudnosti do hladkých vět, která se uhlazeně hrabe v nechutnostech, a když řekneš naplno, co si myslíš, prohlásí tě za sprosťáka. Kašlu ti na lidi, kteří jsou krutí, když jsou u moci, a zbabělí, když má někdo sílu je přišlápnout. Nevěřím jim. Všichni jsou trošinku dobráci, to ano, ale v jádru jsou egoisti, bezohlední, zlí. A každého z nich si koupíš. Někdo stojí míň, někdo víc. Každý je na prodej. - Albert

Ušlechtilost, Jene, neexistuje v čistém stavu. Míchá se se špínou, a proto je všechno šedé. Ne bílé - ani černé. - Albert

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Mne soudila noc v seznamech