Moc faktov přehled
Hans Rosling , Ola Rosling , Anna Rosling Rönlund
Desať dôvodov, prečo máme o svete mylné predstavy - a prečo sme na tom lepšie ako si myslíme. Na základné otázky o našej planéte, napr. koľko percent populácie žije v extrémnej chudobe, akým tempom rastie počet obyvateľov, aká je úroveň vzdelávania, aký násilný je náš svet, ako nás ohrozujú klimatické zmeny, odpovedá väčšina ľudí nesprávne. Mnohí sa v odhadoch mýlia do takej miery, že odpovede učiteľov, novinárov, investičných bankárov a hoci aj laureátov Nobelovej ceny by dosiahli horšie výsledky ako úplne náhodné odpovede šimpanzov. Hans Rosling, švédsky lekár, vedec, profesor medzinárodného zdravia a fenomén globálnych konferencií na TED-e, spolu so svojimi spolupracovníkmi ponúka čitateľom revolučne nové vysvetlenie tohto javu. Odhaľuje desať inštinktov, ktoré ovplyvňujú náš pohľad na svet – od tendencie rozdeľovať svet na dva tábory (zvyčajne na my a oni), cez spôsob, ako vnímame správy z médií, až po to, ako vnímame pokrok (sme presvedčení, že svet speje k horšiemu). Ukazuje sa však, že svet je napriek všetkým nedostatkom v oveľa lepšom stave, než si myslíme. Neznamená to, že neexistujú reálne problémy a riziká. No ak sa neustále všetkého obávame a odmietame vychádzať pri vnímaní sveta z faktov, ľahko sa nám stane, že prehliadneme práve najväčšie hrozby. Moc faktov je inšpirujúca kniha, plná zaujímavých informácií a napínavých príbehov. Zásadne zmení náš spôsob vnímania a hodnotenia sveta a vo svetle pravdivých faktov nás naučí reagovať na krízy a výzvy budúcnosti.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno:Originální název:
Factfulness, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Moc faktov. Přihlašte se a napište ho.

Jak si připravit nadšeného čtenáře? Inu : Nabídnout hned v úvodu vzorec ,kterým má přemýšlet. Třeba v podobě čtyř životních úrovní a sedmi miliard lidí. Protože pokud se budete dívat na svět takto, zjistíte, že je čím dál lépe. Vždyt' pro vodu NA KOLE! si může dojet s kbelíkem 3 miliardy lidí a to už je pokrok. Ti št'astnější dokonce vydělají nějaký ten dolar za svojí 16 ti hodinovou práci v továrně. Úroven' 3 na kterou dosáhnou dvě miliardy už má studenou vodu V DOMĚ! Jásejme! No a my co čteme tuto knihu, patříme k té miliardě která má svůj dům i auto a patrně důstojnou práci, zajišt'ující nám luxusní život i s dovolenou u moře!
Autor zcela ignoruje nemalou část lidí na 5 úrovni. (Pro jistotu jí vůbec nevytvořil.) Všechny ty multimilionáře a miliardáře, vlastníky obřích korporací, vlastníky mnoha stovek nemovitostí, majitele ostrovů. Jestliže je nutné rozlišovat lidi s jedním vařičem a dvou sporákem, pak se ptám, kde je další předěl mezi automobilem a osobním triskáčem. Protože lidi, kteří vlastní továrny, kde otročí většina chudáků v nelidských podmínkách, disponují majetky o kterých nemají mnozí ani ponětí. Jedinec, který nemá šanci svůj majetek utratit ani za desítky životů, to je přesně ta skupina co v grafech autora chybí, a která kdyby byla méně nenažraná, tak možná pomůže miliardě lidí aby se přesunula z úrovně 2 do úrovně 3.
Vy to nevidíte? Tu manipulaci? Panebože!

03/2025
Nezbývá mi než souhlasit s Billem Gatesem, opravdu je to převratná kniha, minimálně v tom, jak vnímáte svět před přečtením téhle knihy a po něm.
Jak na tu literaturu faktu tolik nejsem, tak toto bylo super a budu doporučovat všude!
Dávám plný počet hvězd, obdivuju rodinu Roslingových za to, co vytvořila :-)
Kniha Moc faktov v seznamech
v Přečtených | 1 361x |
v Mé knihovně | 443x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Nádhera. Must read pro veřejnost - není lepší způsob, jak poznávat realitu, než umět alespoň bazální práci s daty. Pro odborníky, hlavně učitele statistiky aj. - skvělý návod "jak učit".