Moc, politika a změna - Ke zlepšení světa může přispět každý přehled
Osho
„Když změníte sebe, změníte svět,“ říká mistr Osho, který svými osobitými názory dokázal proměnit životy tisíců lidí a získává stále nové příznivce. Nebojí se odhalovat palčivé problémy současnosti a vyvést lidi ze stáda, aby se z nich stali odvážní a duchovně vyzrálí jedinci. Zde se Osho zaměřuje na tvrzení, že „politická moc lidi korumpuje“, protože pouze posiluje ego a negativní stránky osobnosti. „Opravdová síla vychází zevnitř, moudrý člověk nikdy nevyužívá své schopnosti k ovládání druhých.“ Osho proniká do hlubin lidské duše, nechybí mu soucítění a humor, jenž dokáže trefně „tnout do živého“. Bývá označován za nejprovokativnějšího duchovního učitele dvacátého století.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Moc, politika a změna - Ke zlepšení světa může přispět každý. Přihlašte se a napište ho.
Knížky Osha se těžko hodnotí, proto můj názor berte spíš jako subjektivní. Každopádně stojí za přečtení.
Kniha Moc, politika a změna - Ke zlepšení světa může přispět každý v seznamech
1992 | Život, láska, smích |
1991 | Oranžová kniha |
1996 | Hořčičné semínko |
2003 | Sex |
2007 | Láska, svoboda, samota |
Nemůžu říct, že bych s Oshem ve všem souhlasil a v knize se objevují i myšlenky, které jsou podle mě trochu mimo. V mnohém má ale pravdu, ať už se jedná o rovnosti pohlaví, kastách, jednotlivých národech nebo politicích a církvích. Stejně jako u jiných duchovních lidí i Osho předkládá myšlenku "vlády vědců", kterou můžeme klidně srovnat s technokracií nebo vládnou intelektuální elity, což je něco, v čem vidím budoucnost. Některé příběhy, které vypráví, jsou i celkem drsné, ale podstatné myšlenky předají.