Modelování a simulace komplexních systémů přehled
Radek Pelánek
Modelování komplexních systémů je aktuální a zajímavé téma. Lidé se jím zabívají už dlouho, ale teprve v posledních dvaceti letech umožňují výkonné počítače simulovat opravdu složité systémy, které mají mnoho částí propojených komplikovanými vazbami a jejichž studium jde napříč tradičními vědeckými obory.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Modelování a simulace komplexních systémů. Přihlašte se a napište ho.
Vzděláním jsem z medicíny a ve volném čase inklinuju spíše k humanitním vědám a ekonomii. I proto mě tahle kniha nadchla - je čitelná i pro někoho, kdo si nepamatuje už ani matematiku ze střední školy. Názorně mi vysvětlila, jaké jsou různé druhy modelů, co se pomocí nich dá simulovat a především jaké jsou limity modelování a proč nejsou všespásné. Doporučuju!
Abych pravdu řekl, po stránce slohu a stylu bych měl řadu připomínek, nicméně je považuji za druhořadé. Moderní lidé by se měli zajímat o komplexní systémy, od rána do večera by je měli studovat.
Že tak nečiní, je jejich problém, nicméně Radek Pelánek se snaží jim vše usnadnit seč to jde.
Mimo jiné i tím, že knihu zveřejnil na svých stránkách.
Kniha Modelování a simulace komplexních systémů v seznamech
2014 | Hlavolamikon |
2011 | Modelování a simulace komplexních systémů |
2008 | Příručka instruktora zážitkových akcí |
2007 | Šifry a hry s nimi |
2011 | Jak to vyřešit? - Logické úlohy a hry |
Na knihu jsem se velmi těšil, protože mě podobné komplexní pohledy na svět velmi zajímají. Ale z mého pohledu byla až moc složitá na pochopení. Jako učebnice na VŠ asi skvělý materiál.