Sláine: Zabiják démonů přehled

Sláine: Zabiják démonů
https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/7102/bmid_slaine-zabijak-demonu-Jub-7102.jpg 4 39 39

Modrá Crew série

První část dvoudílného comicsového fantasy eposu s hrdiným bojovníkem Sláinem a jeho věrným sluhou Ukkoem. Sláine si zde změří své síly s démonem Elfricem.

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Crew

Sláine: The Deamon Killer

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sláine: Zabiják démonů. Přihlašte se a napište ho.

Ivan Kučera
20.07.2024 4 z 5

Kresba je nepochybne masívna. Hoc plná krvi, je to kus nádherne odvedenej roboty, radosť pozerať. Samozrejme nie preto, že neustále od trupov odlietavajú rôzne násilne oddelené končatiny a iné časti tiel, ale proste preto, že je to parádna kresba a parádnymi farbami. Na mnohé panely, výjavy a strany, som sa nevedel vynadívať, hoc príbehy o polonahých svalnatých zabijakoch nikdy neboli úplne moja šálka kávy. Keď už sme pri „divochoch“ z komiksov, uprednostňujem paradoxne Thorgala, ktorý sa naopak vždy snažil boju do poslednej chvíle vyhnúť. Naopak, Sláine ešte ani niekam poriadne nepríde a už to tam rozbije na minďár ako Emil z Lönnebergy kôlničku. Desiatim chlapom sekerou odsekne hlavu, prehodí si polonahú vnadnú ženu cez plece a odíde s ňou do krovia a popritom ešte nakope nejakého draka. Skrátka to nie je niečo, z čoho by som bol v starom veku 42 rokov taký nadšený, ako v osemnástke. Ale faktom je, že toto je skutočne natoľko bombasticky nakreslené a nafarbené, že proste nemôžem ísť pod 4*. A vlastne ma bavil aj fantasy scenár plný rôznorodých postáv, akcie, príšer, netvorov, výjavov, prostredie sa neustále mení, čiže sa nestíhate nudiť. Dokonca samotný Sláine mi pripadal oveľa menší kretén, než som čakal (a obával sa), hoc jasné, na večierok anglických aristokratov a šľachty by som ho asi radšej nepozýval, ale nie je to magor á la Lobo, ale skôr ide do Conana (OK, s prižmúreným jedným, možno i dvoma očami). Jediné, čo mi vadilo, je absencia erotiky (taký ten typický trápny alibizmus, do komiksu naflákam dve tony krvavých orgií a to môžem, nikomu to nevadí, ale erotika božechráň).

ludek.n
29.04.2024 3 z 5

Zem královny Boudicy byla porobena a zotročena římskými nájezdníky. Když ale jejich legie pronikly a pošpinily posvátný ostrov Monu, byla to svatokrádež, která si žádá odplatu. A kdo jiný by mohl stanout po boku královny, když ne největší z hrdinů, utínač hlav, pán sekery, drtič mozků, válečník překonávající propasti času - Sláine. Pat Mills vypustil svého slavného bojovníka na nic netušící Cezariány bez jakýchkoli skrupulí a ohledů. A Sláine se činí, seč mu síly stačí. Problém Zabijáka démonů je v tom, že pod všemi těmi krvavými šarvátkami a nikdy nekončící brutalitou se ztrácí vlastní příběh. Namísto sledování dějové linie, se opájíte monstrózními panely Dermota Powera, které jsou bez debat velkolepé a ohromující, ale nic nevyprávějí. Je to jen přehlídka polonahých těl, boje, krve a smrti. Někomu to samozřejmě stačí, ale myslím si, že Pat Mills má na víc. Historický základ je fajn, ale jeho potenciál v tomhle provedení zůstal daleko za očekáváním. Uvidíme, zda se v druhé polovině příběhu někam posuneme.

Terva
31.05.2021 2 z 5

...až nakonec po sedmi letech
jeho vláda končí a on byl zabit,
jak bylo v těch časech zvykem.
A tak končí příběh Sláina Mac Rotha.
KONEC.

Příběhy Sláina Mac Rotha už mám doma strašně dlouho. Z nějakého zvláštního důvodu jsem se furt neměl k tomu, abych si oba svazky z edice „Modrá crew“ přečetl. Ale dnes už to na mě přišlo a já oba sešity vytáhl na světlo ze své knihovny a mám je na stole. Hned první dojem po otevření byl fakt, že kreslíři Glenn Fabry a Dermont Power použili jednoduchá čtvercová nebo obdélníková komiksová okna. Všechno je to jednotvárné, bez špetky nadčasového prostoru, kresby se neprolínají, nezasahují do krajů sešitu, no prostě jsou to klasická nicneříkající a zastaralá obyčejná okna.

Malá ochutnávka:
Slůvko ke kolegům zlodějům – když už chcete okrást druida... držte se starých dobrých magických mečů a oštěpů... vyhýbejte se kouzelným náhrdelníkům. Mají ošklivý zvyk začít vás škrtit, když se rozhodnete zacházet s pravdou ekonomicky...

Ovšem něco jiného je to, co v těch oknech najdete. Kresba samotná je povedené, spíše v tmavších barvách, ale je brutální, krvavá a některé postavy jsou i strašidelné. Taky proč ne, je to přeci o démonech. Jenže obsahově to zas není žádná sláva. Hlavně Sláinova smrt a vzkříšení hned na začátku je trochu diskutabilní a podivné. A je snad každému jasné, že v tom novodobý čtenář uvidí hlavně Conana a jemu podobné, známější dobrodružné výpravy. Tento hrdina nesahá Conanovi ani po kotníky.

Citát: Pro vás by měl být nebezpečný už výraz mé tváře, vy střevní výměšky!

Ó, bohyně, poníženě prosíme, přijmi do svého světa tohoto nejnehodnějšího ze všech tvorů, protože my, v našem světě, už ho máme dost.

Pro vás by měl být nebezpečný už výraz mé tváře, vy střevní výměšky!

Kniha Sláine: Zabiják démonů v seznamech