Moje šílené století přehled
Ivan Klíma
Paměti významného českého spisovatele. Ivan Klíma v nich reflektuje nejen své vlastní životní osudy, v obecnější rovině vydává důležité svědectví o nejednoduchém vývoji české společnosti a politiky.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Moje šílené století. Přihlašte se a napište ho.
"Po Osvětimi už člověk nemůže být nacistou, ale po Sovětských táborech lze zůstat komunistou."
redaktor L'Humanité
tuhle knihu jsem opravdu četla dlouho, každou chvíli jsem si musela nějakou větu nebo i odstavec přečíst znovu, a zamyslet se.
Ale nelituji, chystám se na druhý díl.
Moc pěkná kniha z pera výborného spisovatele. Ivan Klíma vypráví o dětství stráveném v Terezíně, o tatínkovi, který byl vědec a komunisty stíhaný komunista, o svém spisovatelském životě a letech v KSČ. Kniha končí rokem 67 sjezdem spisovatelů, kdy už bylo jasné, že "základními kameny komunistické ideologie byly lež a krádež". Zajímavé čtení o člověku, který byl sám členem. IK popisuje situaci ve společnosti, mechanismy vládnutí totalitního režimu, vnitřní rozkol KSČ na ty, kteří vidí absurditu a ty, kteří ji neřeší a o to víc z ní těží. Dokonale zasazeno do kontextu doby, zmínky o známých autorech českých i světových, dobříšském zámku a kultuře té doby. Už se těším na druhý díl.
36 nových eknih zdarma ke stažení
25.08.2021
Ocenění knihy (2)
2011 -
Cena Egona Erwina Kische
2010 -
Magnesia Litera
(Litera za literaturu faktu)
Kniha Moje šílené století v seznamech
životopisy, biografie 20. století spisovatelé Terezín čeští spisovatelé Magnesia LiteraAutorovy další knížky
1990 | Má veselá jitra |
1990 | Láska & smetí |
2010 | Moje první lásky a jiné milostné povídky |
2009 | Moje šílené století |
1964 | Milenci na jednu noc |
V letošním roce je to asi TOP 1 kniha , co jsem přečetla. Má několik velmi silných okamžiků, dětství v Terezíně, kdy 4 roky neviděl stromy, rodina, bratr, studium na střední nebo vysoké škole, počátky zaměstnání, různé škatule hejbete se s řediteli novin a vydavatelství, podle politické práce, nikoliv podle schopností, ale nejvíc mi utkvěly úvahy o diktatuře, jak lehce vzniká a potom hodně ovlivňuje masy lidí, v dávně i nedávné minulosti, má vždy společné prvky a příčiny a její následky se těžko odstraňují. Někdy jsem si chtěla i vypsat některé citáty, měly velkou hloubku. Bonus navíc krásná čeština a slovní zásoba. Četla jsem i Má veselá jitra, ale tato osobní zpověď je více hodnotná.