Moje šílené století přehled

Moje šílené století
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479544/bmid_moje-silene-stoleti-VSZ-479544.jpg 4 75 75

Paměti významného českého spisovatele. Ivan Klíma v nich reflektuje nejen své vlastní životní osudy, v obecnější rovině vydává důležité svědectví o nejednoduchém vývoji české společnosti a politiky.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Moje šílené století. Přihlašte se a napište ho.

Akťavs
02.09.2024 5 z 5

V letošním roce je to asi TOP 1 kniha , co jsem přečetla. Má několik velmi silných okamžiků, dětství v Terezíně, kdy 4 roky neviděl stromy, rodina, bratr, studium na střední nebo vysoké škole, počátky zaměstnání, různé škatule hejbete se s řediteli novin a vydavatelství, podle politické práce, nikoliv podle schopností, ale nejvíc mi utkvěly úvahy o diktatuře, jak lehce vzniká a potom hodně ovlivňuje masy lidí, v dávně i nedávné minulosti, má vždy společné prvky a příčiny a její následky se těžko odstraňují. Někdy jsem si chtěla i vypsat některé citáty, měly velkou hloubku. Bonus navíc krásná čeština a slovní zásoba. Četla jsem i Má veselá jitra, ale tato osobní zpověď je více hodnotná.

Blanc2301
13.03.2023 5 z 5

"Po Osvětimi už člověk nemůže být nacistou, ale po Sovětských táborech lze zůstat komunistou."
redaktor L'Humanité
tuhle knihu jsem opravdu četla dlouho, každou chvíli jsem si musela nějakou větu nebo i odstavec přečíst znovu, a zamyslet se.
Ale nelituji, chystám se na druhý díl.

vendy246
21.02.2023 5 z 5

Moc pěkná kniha z pera výborného spisovatele. Ivan Klíma vypráví o dětství stráveném v Terezíně, o tatínkovi, který byl vědec a komunisty stíhaný komunista, o svém spisovatelském životě a letech v KSČ. Kniha končí rokem 67 sjezdem spisovatelů, kdy už bylo jasné, že "základními kameny komunistické ideologie byly lež a krádež". Zajímavé čtení o člověku, který byl sám členem. IK popisuje situaci ve společnosti, mechanismy vládnutí totalitního režimu, vnitřní rozkol KSČ na ty, kteří vidí absurditu a ty, kteří ji neřeší a o to víc z ní těží. Dokonale zasazeno do kontextu doby, zmínky o známých autorech českých i světových, dobříšském zámku a kultuře té doby. Už se těším na druhý díl.

36 nových eknih zdarma ke stažení

25.08.2021

Ocenění knihy (2)

2011 - Cena Egona Erwina Kische
2010 - Magnesia Litera (Litera za literaturu faktu)

Kniha Moje šílené století v seznamech