Moje srdce pochovajte pri Wounded Knee přehled
Dee Alexander Brown
Dee Brown se v této knize pokusil zmapovat temnou kapitolu amerických dějin, kterou bezesporu dobývání amerického Západu je a vytvořil fascinující dokument o období let 60 – 90 předminulého století, o období tak zvaných indiánských válek, kdy se vlivem stále rostoucí expanze bílých osadníku, valících se na Západ jako nespoutaná lavina s definitivní platností dovršil tragický osud původních obyvatel severoamerického kontinentu.... celý text
Literatura naučná Historie
Vydáno: 1977 , Obzor (SK)Originální název:
Bury My Heart at Wounded Knee, 1970
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Moje srdce pochovajte pri Wounded Knee. Přihlašte se a napište ho.
velké americké trauma které se odráží v americké kultuře dodnes a ještě neřeklo své poslední slovo (třeba marťanská kronika by se měla číst aspoň s bazální znalostí této historie).
Kniha Moje srdce pochovajte pri Wounded Knee v seznamech
Niekde som čítala, že každý indián, ktorý prečítal túto knihu, ľutoval iba to, že nie je dielom indiána, ale bieleho muža.
Udalosti posledných desaťročí osídľovania Severnej Ameriky občanmi USA a prišelcami prevažne z Európy vytláčaním pôvodných obyvateľov z ich území. Zoradené chronologicky zasadené do kontextu s inými svetovými dejinnými míľnikmi. Celé to prebehlo špinavo, bezohľadne a kruto.
Pán Dee Brown bravúrne zvládol skombinovať faktografiu podloženú historickými dokumentami, časovú chronológiu, ale ja ľudské osudy jednotlivcov. Všetko pretkané pútavým spôsobom. Obohatené o citácie výrokov jednotlivých popredných predstaviteľov pôvodných obyvateľov. Pričom každý má v sebe hĺbku, myšlienku.
Vynikajúca práca. Skladám klobúk pred týmto dielom.