Moje studená válka přehled
René Benda
Autentický a drsný příběh obyčejného kluka z Československa 80. let minulého století. Žádný sentiment a laskavé vzpomínky. Bez příkras a takový, jaký reálný život byl v časech StB, udávání a světlých zítřků, kdy okolnosti dokázali změnit život běžné rodiny v katastrofu během jediného dne. Na druhé straně lidský a aktuální příběh třicetiletého muže ze současného New Yorku. Stejně dramatický a zároveň dojímavý. Oba hrdinové ztrácí vše, jen na jiném místě a v jiné době. Co mají společného a co je dělí? A jakou mají budoucnost? Částečně autobiografický román "Moje studená válka" autora Reného Bendy se hned po svém vydání stal best-sellerem a připravuje se jeho další vydání.... celý text
Literatura světová Literatura slovenská Historie
Vydáno: 2012 , KvartaOriginální název:
Moja studená vojna, 2010
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Moje studená válka. Přihlašte se a napište ho.
Četlo se to výborně, i přesto, že autorům jazyk není nijak pestrý. Vlastně to bylo spíš takové vyprávění, které by klidně mohlo probíhat ústní formou. Nicméně děj měl spád a a k hltání příběhu možná přispěla i určitá nostalgie, vzpomínka na osmdesátky za železnou oponou + vlastní mládí trávené poflakováním se s kámoši a zkoušením, jak co nejvíc věcí tak nějak zazdít. (Jsem tedy trochu mladší než vypravěč, v 80. letech jsem byla na základce, nicméně plechovky, bony, tuzex, snění o voňavém západu si pamatuji velmi plasticky. To poflakování probíhalo i v následných devadesátých, i když těch už velice volnějších.)
Část, kdy Tomi emigruje, byla docela napínavá a bavila mě moc. Prostřihy na Samuela, žijícího v New Yorku už míň, to bylo zbytečně natahované. V poslední třetině mi navíc některé věci přišly trochu přestřelené, někteří už tu to zmiňovaly (např. přerod stbáka, odchod dětí s tatínkem od mámy, aniž by to nějak zásadněji řešily ony, a z náznaků i maminka atd...). A ještě jedna věc, přerod hrdiny, který mi na začátku byl velmi sympatický a pak byl naopak místy fakt na ránu.
Nicméně musím říct, že potěšila taková ta poměrně syrová autentičnost a obecně čtivost.
Kniha Moje studená válka v seznamech
dospívání komunismus Bratislava normalizace (1969-1989) Státní bezpečnost (StB) emigrace protikomunistický odboj železná opona romány
Skrýt reklamy
Jak už tady někdo psal, autor nemá velkou slovní zásobu, což bylo místy lehce únavné. Příběh je přínosný hlavně pro mladší generace. Starší, kteří už tohle viděli, četli a zažili jinde, to mohou brát jako soubor klišé.