Moje třicetiletá válka přehled

Moje třicetiletá válka
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/279214/bmid_moje-tricetileta-valka-yfy-279214.jpg 4 107 107

Druhá světová válka skončila, avšak na malém filipínském ostrůvku dál bojuje japonský voják Hiró Onoda s chimérou vlastních chybných představ. Nemůže ani jinak - čest pro něj byla nejzákladnějším existenčním kritériem. Navíc v armádě prošel zvláštním výcvikem pro diverzní boj, byl zasvěcen do taktiky dezinformací a dokonce mu sám generál Jokojama kladl na srdce, aby vydržel za každou cenu, protože ostrov je klíčovým místem pro znovudobytí Filipín.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Waga sandžúnen sensó, 1974


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Moje třicetiletá válka. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (24)

martin6849
23.06.2024 5 z 5

Jednoznačně plný počet. Super kniha. Případ jsem znal, ale detaily příběhu ne, takže jsem se hodně dozvěděl. Tomu se říká splnit rozkaz do posledního puntíku! Věřím tomu, že dalších 20 roků by v té džungli klidně dal. I déle.
A to, že je někdo paranoidní, ještě neznamená, že po něm nejdou! :-) Tak proč by měl věřit upraveným zprávám.

Palec dolů za velké množství chyb ve vydání z roku 2020 a ještě větší palec dolů za poučování v doslovu o evropocentrických a rasistických postojích!

Badger
19.12.2023 4 z 5

Na knize mě nejvíce bavily popisy přežití v džungli, především boj s neustalou vlhkostí a obdobími dešťů. Onoda byl opravdu voják a to takový o jakém sní všechny armády světa (bez keců splnit každý rozkaz, najít si logiku v nelogičnu). Blbý už je, když na vás ta armáda zapomene. Postupné obhajování svých činů s pořád se dokola opakujícími důvody proč válka neskončila už pusobily zdlouhavě a jednotvárně. Avšak takové to tam ti hoši občas měli a život to tak psal. Doslov už nepočítám jako část knihy, bolševici to asi chtěli využít jako vzor klukum na vojnu. Pěkný na něm byla akorát sesekaná historie Japonska. Na závěr: To jak dlouhou dobu tam vydržel a v jakých podmínkách, je obdivuhodné. Největší roli v tom hraje, asijské nastavení mysli. Pro evropana nemyslitelný výkon-a zase záleží....?! Ještě taková maličkost-->30 let válčí, do toho pořád ty řeči o předpisech a ostražitosti! Pak dá ovšem do ruky týpkovy, kterému věří jak sám říká na 99% svou nabitou pušku aby se spolu vyfotili...


PepaPepa
19.06.2023 5 z 5

Jedny z nejzajímavějších pamětí z Druhé světové války. Autor skvěle popsal svůj život před válkou, válečný život ale hlavně 30 let dlouhou partyzánskou válku.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (44. týden)

25.10.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Moje třicetiletá válka v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených145x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených13x
v Knihotéce95x
v Chystám se číst66x
v Chci si koupit16x
v dalších seznamech4x