Moji čmeláci přehled
František Kuklík
Populárně-naučná publikace z pera českého autora se podrobně věnuje čmelákům: jejich chovu, rozpoznávání jednotlivých druhů, jejich přirozeným nepřátelům a způsobu života. Autor je chovatel čmeláků a z praktického hlediska popisuje, jak funguje čmeláčí společenství, jak sehnat čmeláčí královnu, jak si vyrobit chovatelská zařízení, usadit čmelín, jak správně a jestli vůbec přikrmovat a co je třeba provést, aby čmeláci prospívali. To vše dokládá na konkrétních příhodách od jara do podzimu a shrnuje vlastní dlouholeté zkušenosti. V knize jsou barevné fotografie a grafy, jedna kapitola se věnuje i vlivu čmeláků na životní prostředí.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Moji čmeláci. Přihlašte se a napište ho.
No tak tohle bylo zase něco! Po Návratu čmeláků jsem sáhla po tomhle klenotu z českých luhů a hájů a mé nadšení opět nezná hranic. Parádní kniha plná užitečných informací, pěkných fotek a hlavně autorových vlastních zkušeností s chovem těchto okřídlených medvídků. Kniha mi pomohla zase o něco víc čmeláky pochopit a vysvětlila mi několik událostí kolem čmelínu plynoucích buď z mých chyb nebo z typického čmeláčího chování, které mi bylo doposud neznámé. Autorovi patří dík jak za knihu, tak za jeho zápal pro tyto rozkošné brundibáry.
Knizku jsem koupil pro dceru aby si nastudovala neco o cmelacich. Pak ze mrknu a precet jsem ji celou behem chvilky.
Moc pekne napsane, je to relax u ktereho se jeste neco naucite. Pan autor je dobrej srdcar :)
Za me maximalni spokojenost
Knižní novinky (24. týden)
07.06.2020
Kniha Moji čmeláci v seznamech
Ačkoliv nemám v dohledné době v plánu zakládání čmelína a publikace je v podstatě koncipována jako příručka za právě tímto účelem, rozhodně jsem se při čtení nenudil; četlo se to skoro jako napínavý román. Je vidět, že autor čmeláky opravdu miluje a věnuje jim spoustu času a úsilí (mimo jiné tímto vzdávám i poklonu jeho manželce), což je znát na hloubce i šíři znalostí, stejně jako na poutavosti výkladu. Kniha je plná příkladů z vlastní praxe, vlastně jakýchsi případových studií a je roztomilé jak autor přisuzuje čmelákům některé lidské charakterové vlastnosti. Nicméně není to žádná pohádka pro malé děti - svět "včelích medvídků" je, jak už to v přírodě chodí, drsný a krutý - přežívá nejsilnější a kdejaká chyba či slabost přináší fatální následky. Pokud se chcete o tomto fascinujícím světě dozvědět od zasvěceného odborníka a přitom zábavnou formou se spoustou barevných fotografií, sáhněte bez obav po této knize.