Monpti přehled
Gábor Vaszary
Na pozadí sugestivně líčeného a neodolatelným humorem komentovaného prostředí Latinské čtvrti rozvíjí autor křehký a dojemný příběh mladé Francouzky Anne-Claire... Nové vydání půvabného milostného románu z pařížského prostředí třicátých let, díla maďarského spisovatele, dramatika, scenáristy a ilustrátora (nar. 1905), který žil v době meziválečné řadu let v Paříži a později v NSR. Román z r. 1934, který u nás vyšel poprvé r. 1938, líčí příběh mladé lásky chudého maďarského studenta k francouzské dívce. Je to vztah plný protikladů, z nichž nejpodstatnější je bezstarostnost mladého Maďara, nezkušeného naivního umělce, nechápajícího požadavky všedních dnů, a praktický životní postoj pařížské dívky. Z tohoto rozporu pramení řada nedorozumění, komických i tragikomických situací, v nichž se střídá radost i smutek, snivé okouzlení i realita. Kniha přeložená do mnoha jazyků byla v třicátých letech bestsellerem.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Monpti. Přihlašte se a napište ho.
Zvláštní kniha. Přijde mi, jako by byla utvořená ze tří částí. První, poznávání okolí, studium lidí, je nejvíc cynická. Druhá, poznávání lásky, pravdy a lži. A třetí, prodchnutá poznáním relativnosti života a smrti.
Právě jsem ji dočetla. Byl to romantický příběh, ve kterém se objevila i tvrdá realita, se kterou se nejspíš potkal každý z nás. Ač jsem od tohoto autora nikdy nic nečetla, určitě jsem nebyla zklamaná. Ba spíš naopak.
Kniha Monpti v seznamech
Za mě asi kniha neurazí, ale ani nenadchne. Monpti mi nebyl sympatický, ale zase nepatřím mezi lidi, kteří potřebují jen knihy se samými sympaťáky. Takže tento příběh o manipulativním Maďarovi, který chodí s francouzskou lhářkou, bych si i ráda přečetla. Jen mě docela míjel autorův smysl pro humor. Neříkám, že je špatný. Jen se míjel s mým.