Morávkova zpověď aneb věřím v Boha a ve své pistole přehled

Morávkova zpověď aneb věřím v Boha a ve své pistole
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532452/bmid_moravkova-zpoved-verim-v-boha-a-sve-6607e88dbaed3.jpg 5 41 41

Příběh známého odbojáře Václava Morávka, úhlavního nepřítele pražského Gestapa a jednoho z vůbec nehledanějších mužů Němci obsazené Evropy, je zde zachycený ve strhujícím vyprávění. Celá slavná story zde nekončí, jak by někdo čekal, smrtí hlavního hrdiny, ale pokračuje až do konce padesátých let. I když jde o značně čtivé a napínavé románové ztvárnění, děj je striktně okován exaktními historickými prameny a rozsáhlým poznámkovým aparátem. Nemálo z informací, poznatků a nálezů zde zaznívá vůbec poprvé. Na knize spolupracoval historik a spisovatel Jaroslav Čvančara a také největší současný odborník na Morávka Jiří Košař. Tuto opravdu neobyčejnou knihu dotváří rozsáhlá fotogalerie obsahující četná exkluzivní, dosud neuveřejněná fota.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Morávkova zpověď aneb věřím v Boha a ve své pistole. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (19)

Klára90
26.08.2024 5 z 5

Četlo se to dobře, ale delší dobu. Na text je třeba se hodně soustředit a otáčení stránek k mnoha poznámkám není zrovna moc pohodlný, ale jak psali všichni přede mnou - zvyknete si a já si také zvykla. V poznámkách je spousta doplňujících informací, celá kniha je na informace až vyčerpávající, řekla bych. Prostě skvělé. Četla jsem již M+B+M a Morávkovou zpovědí si doplnila další poznatky. Co se mi, mimo jiné, líbilo bylo představení mnoha mnoha postav, které v odboji působily a dosud jsem o nich neslyšela. A je dobře, že jsou zmíněny, zaslouží si, aby se o nich vědělo. Během čtení jsem častokrát premyslela, kolik odvahy a hrdosti v sobě ti lidé museli mít. Mají můj čistý obdiv, nevím, zda bych já dokázala být tak odvážná, snad to nebudu muset nikdy zjišťovat :)
Samotní Tři králové jsou kapitolou sami o sobě, je neuvěřitelné co dokázali a s jakým odhodláním se do své mise pustili. Tyto postavy mě budou asi vždy fascinovat, docela mě překvapuje, že jsem se o nich dozvěděla až v rámci mé různorodé četby a vůbec ne ve škole. Vždyť o takových lidech bychom se měli učit, přispěje to k další hrdosti na svůj národ. A když už nemají ani svůj hrob, tak aspoň v povědomí všech by měli zůstávat…
Ke konci knihy jsem docela dost přemýšlela, co by se dělo, kdyby Morávek, Mašín a Balabán přežili válku…co by říkali na únor 48. Ostatně v doslovu nad tím špekuluje i pan Čvančara. Předpokládám, že by byli tím vším dost zklamaní. Ale dožít se toho, že se atentát na Heydricha zdařil, to by se jim dozajista líbilo…
Knihu doporučuji!

Winster
24.08.2024 5 z 5

A další klíče do kanálu...další byt vyzrazen.
Čím začít. Kniha je opravdu moc pěkna, ctiva a provadi nas krasne celym pribehem. Roman je povedene a dustojne dilo, ktere popisuje utrapy a zivoty nasich odbojaru a to nejen (a to bych vypichl) i vsech ostatnich a mene znamych lidi, kteri pro odboj polozili sve zivoty. Pred lety na mne udelal obrovsky dojem serial "Tri kralove" s V. Javorskym v hlavni roli - tato kniha je serialu hrozne podobna. Zatahne nas do protektoratni prahy - kde se v rade konspiracnich bytu skryvaji hrdinove naseho odboje. Kniha vas opravdu vtáhne do deje, a pri prochazce kolem stresovicke vozovny se cas od casu ohlednu zda-li zamnou nestoji nejaky gestapak...Pri cteni knihy jsem obcas mel problem s otacenim stranek, na co se da docela dobre zvyknout - protoze tzv. informace pod carou jsou velmi zajimave a doplnuji informacemi jednotlive udalosti a postavy. Jedine s cim mam s knihou problem je zkratka format - kniha je velika, tezka coz ji proste hrozne) ubira, tu knihu si nevezmete do tramvaje nebo do prace do batohu na cteni (proto taky tak dlouha doba cteni.) Chapu, ze vzhledem k fotografiim apod. je tento format vhodny - nicmene ja radeji volim kompaktnejsi knihy. Dilo mohu doporucit vsem, ktere je toto tema blizke a kteri si radi zajdou do ulic protektoratni prahy se škpt. Leonem. Tato skupina si opravdu zaslouzi takove dilo - pro me je Morávek nejvetsi čech.


Piotr83
13.07.2024 5 z 5

Příběh je to velmi silný a skvěle převyprávěný. Byť mě trochu štvalo neustále obracení stránek na vysvětlivky, ukotvené na konci knihy, kdy jsem si říkal, alespoň z počátku, že by bylo možná lepší, kdyby byly uvedeny pod čarou, ale nakonec jsem si na tuto skutečnost zvykl.
Nicméně to byla maličká nedokonalost na výstavně popsaných třech letech českého patriota a nejen jeho, ale i ostatních neméně odvážných a obětavých českých soukmenovců, kterým se nelíbila fašistická okupace. Úžasná kniha.

všechny komentáře

Související novinky (3)

„Český Bond“ z protektorátu

16.05.2024


Žebříček nejprodávanějších knih (18. týden)

09.05.2024


Mráz, Murtagh a další knižní novinky (17. týden)

21.04.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Morávkova zpověď aneb věřím v Boha a ve své pistole v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených47x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených8x
v Knihotéce28x
v Chystám se číst80x
v Chci si koupit36x