Moře času přehled
Jaroslav Veis
Obsahuje téměř výhradně povídky již dříve publikované časopisecky, vesměs nedosahující kvalit jeho starších prací – např. Krátké štěstí dr. Alexe Marka (Práce, 1981, č. 33), Na zdraví! (Tvorba – prii. Kmen, 1983, č. 32), … počkejte, kde jsem to skončil… (VTM, 1983, č. 24). Nové jsou pouze dvě rozsáhlejší povídky -Vosí hnízdo, příběh o setkání obyvatel jedné chaty s mimozemskou inteligencí, chatrný z měřítka SF, avšak opět výborný v charakterizaci postav a prostředí, a Šest měsíců in ulna, Veisova dosud nejlepší povídka, vyprávějící o osudech chlapce z budoucího velkoměsta, který je za své zločiny odsouzen nejprve k dočasné a poté již definitivní amputaci paže. Kombinace napínavého děje, melancholického smutku a osudu jedince v soukolí mocných se opět prokázala jako poznávací znamení autorových spisovatelských kvalit.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Moře času. Přihlašte se a napište ho.
První a nejdelší povídka Vosí hnízdo mě fascinovala svojí autentičností, vykreslením skupiny osob na rekreaci, jejich povahových vlastností, vztahů, myšlenek, osobních výstředností. Bylo to v dobrém smyslu hodně "ne - sci-fi" se sci-fi nenásilně přimíchaným do příběhu běžných lidí. Parádně popsaná realita života v socialismu s něčím trochu neobvyklým navrch. Geniální!
Další povídky se zabývají množstvím nápadů z oblasti rozvoje technologií a fungování společnoti a jsou taky povedené.
Ocenění knihy (1)
1987 -
Cena Ludvík
(Původní česká nebo slovenská SF)
Kniha Moře času v seznamech
Část díla
... počkejte, kde jste to skončil
Budete si přát? zahuhňala centrální automatická servírka
1985
1987 | Navštivte planetu Zemi! |
1987 | Vesmír je báječné místo pro život |
2011 | Obrázky z československých dějin |
1979 | Pandořina skříňka |
5 hvězd kvůli povídce Šest měsíců in ulna.
Je to jedna z nejlepších sci-fi povídek, jakou jsem kdy četla, a že jsem jich svého času přečetla dost. Směle se může měřit s Bradburym.
Ostatní povídky z tohoto souboru už si, pravda, moc nepamatuji, ale tahle jedna je vskutku prvotřídní.