Most do krajiny Terabithia přehled
Katherine Paterson
Hrdinami knihy Most do krajiny Terabithia i jej filmovej podoby je chlapec Jess a dievča Leslie, ktorí sa stanú nerozlučnými priateľmi. Leslie rada rozpráva príbehy plné fantázie a čarov a Jess zase rád maľuje. Leslie vovedie Jessa do nového sveta plného predstavivosti a fantázie a spoločne vytvoria tajomné kráľovstvo Terabithia, čarovné miesto, kam jediná cesta vedie na starom lane ponad potok v lese blízko ich domovov. Tu spoločne vládnu kráľovstvu a bojujú proti Temnému pánovi a jeho tvorom.... celý text
Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 2007 , Ikar (SK)Originální název:
Bridge to Terabithia, 1977
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Most do krajiny Terabithia. Přihlašte se a napište ho.
"Zacházejte opatrně-se vším-i s dravci" Leslie
Poklad z knihobudky jejíž film mě před lety totálně emocionálně zrušil. Teď po letech se dojímám mnohem méně, většinou spíše nad akty lidské dobroty. Přesto všechno si mě kniha opětovně získala a hrála na mé city jako před lety, no a jedno oko nezůstalo suché. Je to pro mě kniha o důležitosti správných lidí v životě, o vzájemném ovlivnění v tom dobré smyslu slova a zároveň je to pro děti jakýsi první kapitola porozumění o tom, že svět a lidé nejsou černobílý a strach, či ztráta mohou přijít z nenadání. Je to prostě kniha o síle přátelství, volnomyšlenkářství, síle osobnosti, moje stará rána, vzpomínka a největší srdcebol.
"Než se objevila Leslie, nebyl vůbec nic, prostě hloupý podivínský kluk, který kreslil legrační obrázky a proháněl se po pastvisku, jen aby se vytahoval, aby zakryl spoustu pošetilých obav, které mu nedávaly klid. To Leslie ho odvedla do Terabithie a udělala z něho krále. .... Teď nastal čas, kdy se musí vydat do světa on. Ona tu není, a tak musí vykročit za ně oba. Musí světu splatit krásou a zájmem za to, co mu Leslie poskytla - fantazii a sílu"
Plakala jsem. Krásné přátelství a bolest ze ztráty. Film podle knihy se tragicky nepovedl.
Ocenění knihy (1)
1978 -
ALSC Awards
(Newbery Medal)
Kniha Most do krajiny Terabithia v seznamech
v Mé knihovně | 119x |
Cekala jsem od toho vice.
Neplakala jsem.
Ale pro deti to muze byt fajn, jen je to takove rozhrkane. Strida se tempo, neco bych ocenila detailneji a vic emoci.