Motýlek. První díl. přehled
Henri Charrière
Toto vydání vyšlo jako samostatně neprodejná příloha k časopisu Premiere. Charriérův Motýlek vyšel v Paříži v roce 1969 a rázem se stal literární senzací. Jistě potěší zejména novou generaci čtenářů, neboť je to nejen slavný bestseller, ale především výborné počtení. Francouz Henri Charrière strávil dvanáct let v trestanecké kolonii na Ďábelských ostrovech ve Francouzské Guayaně. Dvacet let po svém úspěšném útěku sedl a napsal o svém životě knihu. O obvinění z vraždy, kterou nespáchal, o odsouzení k doživotí, o deportaci do tropického pekla, kde se ocitl roku 1931, o dvou letech strávených na samotce, o příteli roztrhaném žraloky při pokusu o útěk, o sedmi dalších nezdařených pokusech i o tom posledním, úspěšném, kterým se ve 40. letech dopravil do úkrytu ve Venezuele...... celý text
Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 2000 , BB artOriginální název:
Papillon, 1969
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Motýlek. První díl.. Přihlašte se a napište ho.
Mně se kniha moc líbila a bylo zajímavé se s autobiografickými prvky dozvědět o tak pohnuté části francouzské historie, jako byla trestanecká kolonie v Guyaně. Ovšem co se mi nelíbilo, byla autorova přílišná heroizace sebe sama - z textu by si člověk myslel, že hlavní hrdina byl úplný andílek, kterého zavřeli omylem, ale on naštěstí všechno umí, se vším si poradí, a proto se zachrání. Tohle mi tam trochu vadilo... Jinak se ale kniha četla moc dobře a byla velice napínavá.
Veľmi čtivá a krásna autobiografia, kde sa hlavný hrdina a zároveň skutočná kedysi žijúca osoba, Henri Charrière, opisuje ako čestný človek napriek tomu, že bol v minulosti radený medzi členov francúzskej mafie. Je diskutabilné, nakoľko sú niektoré skutočnosti pravdivé, a či bol Henri naozaj odsúdený neprávom na základe falošných výpovedí a falošných svedkov, faktom je, že jeho kniha je nádherná a určite si ju kúpim. Nesmie chýbať v mojej knižnici. :-)
Kniha Motýlek. První díl. v seznamech
zfilmováno paměti, memoáry útěk vězení, věznice dobrodružství dobrodružné romány
Ako by som to napisal. Su, alebo boli, knihy, ktore ziskali status a auru legendy uz medzi detmi na zakladnej skole. "To si musis precitat, cmajzol som ju nasim!" Ja neviem ako taka kolektivna zhoda nastane, asi v ramci skoly, socialnej bublinky v triede, neviem. Dracula. Kamasutra. Strasidla najstrasnejsie. Traja patraci. Skratka niekto to prvy precita a siri chvalu. A kto si to neprecital, je nieco ponizujce. Samozrejme to sprevadzaju spolocne diskusie o knihe (ale aj o filme ktory prave letel v kinach alebo v telke), a vzniklo male spolocne puto citatelske. :)
Tak som sa dostal aj k Motylovi. "Je to o vaznovi, co utecie z vazenia na ostrove, co sa predtym nikomu nepodarilo. TO SI MUSIS PRECITAT." Takze prvy krat som to musel citat uz ako skolak. Odvtedy asi 4x. Odhliadnuc od toho, co bolo skutocnost, co autorska licencia, ako to naozaj bolo, nebolo.... je to neuveritelne putavo napisane. Keby mi niekto polozil otazku, Aka je podla teba definicia knihy ktoru chytis do ruk a uz nepustis kym ju nedocitas, odpoviem Motyl. Je to pohlcujuci, strhujuci, putavy, citatelsky zazitok. A ten pocit, ze Vam to rozprava sam Henri a ze to prezil, kludne mu to verim od prvej vety.
Kedze som samotar a introvert, nejak mi nikdy neprisli strasne roky stravene za trest v samotke, co su klucove pasaze a maju posobit depresivne. A mne vzdy prisli ako celkom dobry sposob dovolenky. Ale asi zazit to, rozpravam inak. :)
Doslova vlnu hnevu na Henriho mi vzdy prinesie cast, kedy uz zije (maly spoiler) zamilovany do krasnej zeny u indianov, po uspesnom uteku, najde lasku, najde utociste, hotovy raj, a on sa rozhodne opustit ju a odist. Samozrejme ze to dopadne zle. Moja dusa krici "TY KUS KOK...A, NEODCHADZAJ, co si jeb...ty?? Preco si sa potom cely cas snazil ujst z vezenia, ked teraz si nevazis slobodu." :)
Je to skratka moja srdcovka, vzdy vo mne vyvolava emocie.
Hm, 4-5x som precital Motyla, Vabank este ani raz.