Motýlí křik přehled

Motýlí křik https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386386/bmid_motyli-krik-4tM-386386.jpeg 4 142 142

Dobře – tak vy chcete znát pravdu o tom, jak funguje svět? O to tady jde? Mohu vám říci svoji pravdu, pokud chcete... Nehoda uprostřed nočního města, nebo důmyslná vražda? Televizní reportér Pavel Černý se dostane do víru událostí vedoucích až do nejvyšších pater světové politiky a utajených mocenských skupin. Thriller ze současné Prahy vede až na konferenci Bilderberg, kde se za zavřenými dveřmi jedná o budoucnosti světa. Zdánlivě šílené konspirace, které jsou ale realitě blíže, než si myslíte – než si vůbec odvážíte připustit. Skutečná pravda je šokující a je jen na vás, jestli ji dokážete přijmout. Nikdo ji před vámi neskrývá – stačí se jen dívat...... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Motýlí křik. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (56)

PaníLenka
28.04.2024 3 z 5

Při čtení špionážních nebo politických thrillerů mám vždy problém vyznat se v postavách, kdo je s kým a proti komu, což se mi trochu stalo i s touto knihou. Napínavé to bylo, krátké kapitoly vyzývaly k tomu oblíbenému “už jen jednu a fakt půjdu spát!, nicméně fiktivní příběh se mi přes odkazy na skutečné osoby, místa, organizace….pod kůži nedostal.

BlueMind18
30.04.2023 3 z 5

Jak je zde již poznamenáno, děj je poněkud překombinovaný a vyznačuje se několika nelogičnostmi, smrt pár postav (Viktor, Jiří) působí nadbytečně; zároveň však v sobě forma příběhu nezapře filmovost a drží čtenáře v napětí, jak to tedy všechno dopadne. Ano, pozadí příběhu je protkáno různými filozofickými úvahami, ale na mě to rušivě nepůsobilo, jde totiž o konspirační thiller z pera intelektuála. Co se týče porůznu roztroušených filozofických úvah, v zásadě s některými postřehy souhlasím.

Hlavní hrdinové jsou předobrazem skutečných lidí, tak lze např. v postavě Davida Richfielda dešifrovat známého amerického finančníka (se zálibou v entomologii, mimochodem) Davida Rockefellera, v Zacku Bergerovi zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga, v českém šlechtici hraběti Černohorském knížete Schwarzenberga. Skupina Bilderberg skutečně existuje, takže milovníci konspirací tento román určitě ocení.

Jedna věc mě na knize opravdu zaujala, a to je kontrapozice Bilderberg vs Klinika (za to dávám o hvězdu více, než bych dala za román jako takový). Opozice skupin, které jsou v mnohém každá na opačném konci spektra. Jedna představuje koncentraci moci, peněz, pragmatické/obchodnické racionality, její uzavřenost je chráněna bezpečnostními složkami státu/států a/či soukromými bezpečnostními agenturami. Druhá se snaží ve světě ovládané penězmi a mocnými zájmovými skupinami najít svobodu, která ještě zbyla; útočiště v ní nalézají především mladí lidé, umělci/umělkyně, intelektuálové/intelektuálky; tato společnost je v zásadě otevřená všem, ale žel někdy balancuje na hraně/za hranou legality (u žižkovské Kliniky zde byla otázka vlastnických práv okupované budovy), proto je i přes silnou legitimitu své existence státem rozprášena. Na tomto místě jen činím poznámku, že z pragmatického i právního hlediska velmi dobře chápu vlastnické vztahy a právní úskalí squatterství. Pohybují se ale vždy finančně mocné skupiny v rámci legality, zákona nebo si ho mnohdy přizpůsobují, ohýbají a překračují? Neodráží se v akci, která byla či ještě je vedena státem (veřejnými činiteli) proti žižkovské Klinice do určité míry i vztah státu a jejich představitelů ke kultuře? Proč má jednu skupinu stát potřebu chránit a druhou ne? Nemůže se opravdu za žádných okolností silná legitimita spontánně vytvořeného otevřeného společenství měřit se sílou peněz; není zde opravdu žádná alternativní cesta řešení? Úvahy pochmurné, možná pro mnohé i lehce naivní za časů, kdy se stát (resp. státem ovládané subjekty) rozhoduje z finančních důvodů zbavovat nepotřebných budov


gabriela8704
03.03.2023 5 z 5

Skvělá kniha k zamyšlení. Fikce či realita. Že by fikce byla realita? Ať si každý posoudí sám.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky 24. - 30. září

24.09.2018


Citáty z knihy (2)

Když ovládáte média, ovládáte veřejné mínění a pravdu.


Láska je jako motýl. Když ji držíš moc pevně, pochroumáš ji. Když ji držíš moc volně, uletí ti.


Kniha Motýlí křik v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených190x
ve Čtenářské výzvě30x
v Doporučených18x
v Knihotéce125x
v Chystám se číst183x
v Chci si koupit35x
v dalších seznamech2x