Moudrost–síla–krása: Zednářské tisky ze zámeckých knihoven v České republice přehled
Luboš Antonín
Soupis zednářských tisků ze zámeckých knihoven je prvním pokusem o zmapování zednářské literatury v tomto rozsahu na našem území. Přes 720 tisků v časovém rozmezí od 17. století po druhou světovou válku je tvořeno literaturou určenou převážně úzké a specifické čtenářské obci, zednáři se zpravidla neobraceli ve svých tiscích k široké veřejnosti. Soupis tvoří i značné množství literatury protizednářské, která často byla jediným zdrojem informací o svobodném zednářství, i když tendenčně zaměřených. U řady popisovaných tisků se setkáváme i se zajímavými provenienčními znaky, včetně lóžových razítek či vpisků jednotlivých majitelů. Bohemikální tisky jsou poměrně vzácné, soupis zachycuje především zednářskou literaturu vydanou v německy mluvících zemích a ve Francii, která se však nalézá ve fondech českých zámeckých knihoven. Jazykové a teritoriální zaměření literatury odpovídá životnímu stylu šlechty, která tuto literaturu ve svých knihovnách shromáždila... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Moudrost–síla–krása: Zednářské tisky ze zámeckých knihoven v České republice. Přihlašte se a napište ho.
Zatím zde není žádný komentář.
Kniha Moudrost–síla–krása: Zednářské tisky ze zámeckých knihoven v České republice v seznamech
svobodní zednáři knihovny staré tisky bibliografie osobní knihovna dějiny knihoven
2003 | Bestiář |
1997 | Opus magnum |