Moulin Rouge přehled
Pierre La Mure
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 1966 , Svobodné slovoOriginální název:
Moulin Rouge, 1950
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Moulin Rouge. Přihlašte se a napište ho.
Pierre La Mure výborně vystihuje prostředí Paříže druhé poloviny 19. století. Působí to tak výstižně a pravdivě, jakoby byl spisovatel účastníkem všech těch příběhů, setkávání slavných osobností atd. atd. Věřím, že mnohé vychází s dochovaných pramenů a to, co je smyšleno, určitě není dalo od pravdy. Samotný životní příběh Lautreca je velmi zajímavý, poutavý, ale také smutný. A když jsem to takto shrnul, je to u mě na 5*. 27. 2. 2024.
Moc hezká, i když hodně smutná kniha.
Někdy a k některým je ten osud fakt nespravedlivý.
Na jedné straně talent, bohatství, vzdělání.
A na druhé straně ... co vlastně? Už toho moc nezbývá. Jen touha po lásce a po štěstí.
Knižní novinky (42. týden)
17.10.2021
Kniha Moulin Rouge v seznamech
19. století Francie výtvarné umění Paříž životopisné, biografické romány malíři
Nemohu dát méně než plný počet. Pro mě obsahuje všechny prvky biografických románů, které mám nejraději. Snad ještě žádný příběh z prostředí (nejen francouzských) uměleckých kruhů 19. stol. mě nezklamal. Ani tento.
Ani tentokrát jsem nevydržela do konce knihy a musela jsem si vyspoilerovat předem podrobnosti Lautrecova životopisu.
Doporučuji, stejně tak jako životopis Van Gogha (Žízeň po životě), Dámu ve zlatém (tj. Rakousko, Klimt), Pařížský polibek (Rodin, Camille Claudelová) nebo i Fridu od Mujicy.