Mr. Hockey: Môj príbeh přehled
Gordie Howe
Prvý úplný životopis legendárneho Pána Hokejistu. Ktorýkoľvek hokejista vám na otázku koho považuje za najlepšieho hokejistu všetkých čias bez váhania povie jedno meno: Gordie Howe. Tento robustný, technicky zdatný, neúprosný a skoro nezničiteľný hráč bol ústrednou postavou svetového hokeja a kníh hokejových rekordov päť desaťročí. Taký hráč, akým bol Pán hokejista, sa už nikdy nenarodí. Nikto nemá šancu vyrovnať jeho neuveriteľných dvadsať sezón za sebou, počas ktorých sa umiestnil vždy v prvej päťke najlepších strelcov NHL. Nikto doposiaľ nevyrovnal jeho rekordných sto bodov, ktoré dosiahol ako hráč po štyridsiatke. Je veľmi nepravdepodobné, že niekedy nastúpi v drese kanadského reprezentačného tímu hráč, po ktorého boku budú hrať v tom istom mužstve jeho dvaja synovia. A čo je ešte nepravdepodobnejšie, že sa sotva nájde niekedy hráč schopný hrať profesionálny hokej päť desaťročí. Howe však urobil pre hokej oveľa viac, než len prepis hokejových rekordov a zvečnenie svojho mena, vyrytého na najcennejších trofejach. Keď fanúšikovia hovoria o Gordie Howeovi, jedným dychom o ňom hovoria ako o hokejistovi a súčasne o veľkom človeku. Aj napriek Howeovej nezdolnej drsnosti, stalo sa jeho meno synonymom slušnosti, úcty a poctivosti. Táto kniha je holdom jedinečnému mužovi, ktorého skon rozžialil celý hokejový svet. Pán hokejista v nej vlastnými slovami rozpráva o svojom živote od chlapca, vyrastajúceho v chudobných podmienkach na kanadských prériách v dobe veľkej hospodárskej krízy, až po slávnu kariéru v NHL, zavŕšenú vstupom do hokejovej siene slávy. Po prvý raz rozpráva obšírne o svojom úžasnom hlbokom vzťahu s milovanou manželkou Colleen, ktorej predčasný odchod mu pomáhali prekonať ich štyri deti, s ktorými ho spájalo až do posledných dní neuveriteľne pevné rodinné puto. Vydajme sa teda spolu s Gordiem na jeho životnú cestu k najuznávanejšiemu hokejistovi histórie, aby sme ocenili v plnej miere jeho šarm, vtip a duchaplnosť.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry Sport
Vydáno: 2016 , Timy PartnersOriginální název:
Mr. Hockey: My Story, 2014
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mr. Hockey: Môj príbeh. Přihlašte se a napište ho.
Výborná kniha o ešte lepšom hokejistovi. Zaujímavá sonda do dôb dávno minulých, neuveriteľná konzistencia výkonov počas dlhých desaťročí. Zaujalo ma, aký obrovský je rozdiel v platovom ohodnotení vtedy a dnes, ako profesionálny hokejista ledva vyžil počas prvých rokov svojej kariéry.
„"Neprovokuj ruku, která tě krmí."“
Kniha Mr. Hockey: Môj príbeh v seznamech
Psal se rok 1997 a já pravidelně sledoval v TV pořad Power play a tam na vlastní oči zahlédl číslo 9 v jeho 70ti letech jak odehrál zápas v IHL za Detroit Vipers. Ta vzpomínka jak pan Loket přelézá přes mantinel do hry mne utkvěla dodnes.
Kniha dobře poslouží jako sonda do NHL pravěku fandům, kteří rádi srovnávají tehdy a dnes. Po dočtení knihy mohu s klidem tvrdit, že v těch dobách byli hráči fakt žoldáci. Chrániče, hokejky, podmínky i platy měli hráči bez přileb prostě horší. Tehdy se hrálo i více srdcem a hráči byli dlouho vděční za to, že dostávají plat za to, co je baví.
Dozvěděl jsem se cenné informace, které mi pomohly uzavřít kruh tohodle pepka námořníka, který díky svým krátkým nohám měl níže těžiště a bylo tak těžké ho sundat. Jeho svalnaté ruce z tvrdé zednické práce mohly bez přehánění konkurovat kulturistovi Bobby Hullovi. Podivuhodná je i odolnost a dlouhověkost na vrcholové úrovni, když se dozvídate jaká a kolik zranění Howe měl. Dozvíte se proč fanoušci Detroitu házejí chobotnice na ledovou plochu a Pan Hokej Vás nechá nakouknout krom statistik i do osobních korespondencí s manželkou a jeho syny. Rovněž jsem netušil, že Gordon začínal jako brankář a naučil se hrát hokejkou jako levák i pravák, takže si jako jediný v době rovných čepelí prohazoval před brankářem strany, čímž rozhodil soupeře. Jeho krouživý styl bruslení se zdviženým a často smrtícím loktem šel rozpoznat už z dálky a mnoho hráčů s úsměvem ukazovalo jizvy a vzpomínalo na Gordieho sloní paměť, když došlo na oplácení. Vyprávět mohl třeba bitkař Lou Fontinato, který si vykoledoval jedno z nejstrašnějších bití v NHL o kterém se mluví snad více, než o Gordieho gólech. Když mrknete na fotky na netu, šlo fakt o demolici hlavy, kdy doslova jak cituje Gordie "...jeho nos pak nebyl tam, kde má být".
Smutné, ale reálné fakty pravdivé skutečnosti jsou kapitoly, které vypráví o bezcitném trejdari Jacku Adamsovi, který Gordieho roky okrádal o peníze, nebo vedení rudých křídel s kterým se nemohl rozloučit v dobrém duchu. Je zde podrobně popsán konec kariéry a následný comeback do WHA, která byla opravdová hrozba pro NHL, ale pro Gorda splnění snu zahrát si se svými syny.
Knihu jsem zhltnul za jednu neděli a měl pořád hlad!