Mrtvej svět přehled

Mrtvej svět
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412128/bmid_mrtvej-svet-MCh-412128.jpg 4 83 83

Enid a Rebecca jsou dvě obyčejné holky, které na konci puberty hledají svoji image a místo ve světě. Bezcílně se potulují po předměstí, cynicky glosují všechno a všechny kolem, úporně se snaží chovat dospěle, ale přitom se nostalgicky dojímají nad vlastním dětstvím. Hlavní otázkou však zůstává – přečká jejich přátelství vykročení k dospělosti? Mrtvej svět Daniela Clowese je stěžejním dílem amerického nezávislého komiksu. Je oceňován pro dokonalé zachycení teenagerských duševních strastí, zmatků a váhání. Byl přeložen do 13 jazyků a v roce 2001 jej režisér Terry Zwigoff zfilmoval pod názvem Přízračnej svět, s Thorou Birchovou, Scarlett Johanssonovou a Stevem Buscemim v hlavních rolích.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Trystero

Ghost World, 1997

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mrtvej svět. Přihlašte se a napište ho.

Carlita.cte
03.01.2022 5 z 5

Přízračný svět je ten typ filmu, který můžu vidět kdykoli a vždycky mi zvedne náladu. Rebecca a Enid jsou kámošky k pohledání, sarkasticky hodnotí všechno a všechny, aby zakryly vlastní obavy z budoucnosti, obavy z toho, aby se nestaly těmi, ze kterých si dělají srandu.
Komiks je skvělý, vtipně zachycuje onu strašnou etapu v životě zvanou "teen-age" a ten konec,.... Ten je tak krásný!

Šimon_
22.09.2021 5 z 5

Geniální bildungsromán o amerických devadesátkách. Clowes ho napsal ve svých plus minus třiceti, před třiceti lety. Vystihl dobu i o půlku mladší teenagerky. Teď, o třicet let později, to čtu ve svých třiceti já. A funguje to. Takoví byli teenageři tenkrát, takoví jsme byli i my, takoví jsou i dnes. Jen kulisy se mění, a ty městské z anonymního a tak trochu ikonického předměstí kdesi v Americe zachytil dokonale. Je to taková komiksová verze mumblecore filmů, je to vůbec první komiks, který byl označen za graphic novel, a po právu je to dodnes kultovní nezávislé dílo.

Covenant
11.07.2021 4 z 5

Docela rád bych si tu přečetl názor na komiks od nějaké ženy, či dívky. Zatím jsem četl komentáře jen od divných, zoufalých chlapů, se sebevražednými sklony, nebo chutí na malé děti. OK, mám čerstvě dočteno a tak mi přijdou všichni chlapi divný, včetně mně. Není to taky divný? Myslím kdo nejvíc tohle dílo čte? Kdo je vlastně cílovka komiksu? První co mě napadlo při čtení, jak dokáže Clowes vystihnout komunikaci dvou puberťaček. A hned na to mě napadlo. A jak já to vlastně můžu posoudit? Je to vůbec o těch puberťačkách? Taky mě zajímalo, jak Clowes vlastně vypadá, protože víte proč. A v jednom z těch článků jsem konečně narazil i na názor nějaké ženy, kde popisuje toto dílo jako zpověď muže ve středním věku (de facto autora). Cvak. Tento názor sdílím a začíná mi to dávat smysl. A celý mi to najednou přijde strašně geniální. Ale ne tak geniální, abych tomu dal plnou palbu. Na tom konci jsem chtěl, aby mě v těch "nostalgických" emocích vykoupal, ale bylo to tak krátké, že jsem si nestihl ani připravit kapesníky. Film jsem taky kdysi dávno viděl a je jasný, že se na něj musim podívat znova. Jinak to nejde.

Knižní novinky (23. týden)

02.06.2019

Kniha Mrtvej svět v seznamech