Mrtvý osel a gilotinovaná žena přehled
Jules Janin
Česká premiéra slavného skandálního díla, které ve své době útočilo na divákovy nervy přemírou drastických výjevu. Jules Janin jako představitel francouzské frenetické školy navázal na anglický gotický román a vytvořil jeho svéráznou parodii. Osobitý pastiš promísil nejen notnou dávkou černého humoru, ale také jej okořenil působivou lyrikou. Výbušnou směs s jiskrou šílenství slibují zlověstné postavy, prostředí márnice, popraviště, kat nebo clamartský hřbitov. Francouzská kritika si byla jista, že nad tím vším se vznáší odér sirného zápachu a hrdiny i čtenáře příběhu pohltí morbidní temnota. Román ale ve skutečnosti autorovi zajistil místo na výsluní evropské romantiky. Ilustrace Michaela Kukovičová.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2017 , Volvox GlobatorOriginální název:
The Dead Donkey and the Guillotined Woman
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mrtvý osel a gilotinovaná žena. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Mrtvý osel a gilotinovaná žena v seznamech
„Nazítří, když jsem se vrátil, žádný hrob už tam nebyl. Mrtvolu odcizili pro lékařskou fakultu, místní ženy si vzaly rubáš, aby jim posloužil k vlastnímu užití.“
Frenetické vyprávění o životě a smrti, uhnilých končetinách a popravách, zprostředkující vypravěčovo setkání s různými situacemi a osobami, které vygraduje v úžasnou funerální poslední kapitolu.