Můj muž král Karel IV. přehled
Vladimír Přibský (p)
Deník mladičké královny Anny Svídnické - a prozraďme hned na počátku, že deník fiktivní - zachycuje dramatické události jara roku 1355, které provázely Karlovu římskou císařskou korunovaci. Současně s Karlem byla korunována římskou císařovnou i jeho choť Anna. Bylo jí teprve šestnáct let. Deníkové zápisky mladé české královny jakoby den po dni zaznamenávají vývoj vztahu šestnáctileté dívky k muži téměř o třiadvacet let staršímu, českému králi Karlovi. Anna Svídnická byla krásná a inteligentní mladá žena. Karel záhy poznal, že v ní našel ideální partnerku, a nebylo divu, že se do ní hluboce zamiloval. Pro jejich vztah bylo právě jaro roku 1355 klíčovým obdobím. Mělo přinést odpověď na otázku, může-li se čirá povinnost, před niž byla Anna zpočátku postavena, proměnit v obdiv a lásku. Bylo to právě tohle jaro, které mělo způsobit ten zázrak...... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Můj muž král Karel IV.. Přihlašte se a napište ho.
Kniha mě ničím neobohatila a asi bych ji nenazývala historický román.Je psaná hovorově,plno novodobých slov a k prostředí kde se má odehrávat až neuctivě.
Románek z historické doby, psaný moderním jazykem, byl příjemnou změnou. A pokud byla Anna ( věřme tomu) ve skutečnosti tak veselá, měl s ní Karel hezké, ale bohužel krátké manželství.
Kniha Můj muž král Karel IV. v seznamech
Karel IV., král a císař, 1316-1378 14. století Anna Svídnická, císařovna, 1339–1362 česká literatura královny
2006 | Můj muž král Karel IV. |
2008 | Má čtvrtá žena Alžběta |
1986 | Komisař Bambus a fantóm banky |
2001 | Adina |
2013 | Vraždění lazebnic |
Mám ráda historické knihy o Karlu IV., bohužel tímto titulem jsem velmi zklamaná. Nic zásadního jako předchozí čtenáři jsem se nedozvěděla. Při čtení jsem se nudila a myšlenky utikaly jinam. Asi si budu muset vyhledat jinou knihu o Anně Svídnické.