Můj otec Berija - Ve Stalinově Kremlu přehled
Sergo Berija
Centrem synova vyprávění je sám otec Lavrentij Berija, přinejmenším nejzáhadnější postava sovětského politbyra. Byl znám svou arogancí, nespoutanou a sexuální nenásytností, a obáván jako sadistický šéf tajné služby, který za tmavýmy skly oken své volhy slídil v moskevských ulicích po ženách. Doma si však hrál na starostlivého otce rodiny, vyžadujícího respekt své manželky i syna. Tato kniha líčí Berijovu vzrůstající nenávist vůči svému krajanovi, Gruzínu Stalinovi, i likvidaci protistalinských reforem, které po Stalinove smrti Berija prosazoval a ostře kontrastujese svědectvími, jež ve svých pamětích podali Stalinova dcera Světlana Allilujevová a Chruščov, nabízí také vysvětlení proč Rusko ani dnes nedokáže svou spletitou minulost rozuzlit.... celý text
Literatura světová Literatura faktu Historie
Vydáno: 2003 , DitaOriginální název:
Мой отец — Лаврентий Берия, 1994
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Můj otec Berija - Ve Stalinově Kremlu. Přihlašte se a napište ho.
Některé věci jsou zajímavé, ale jinak z knihy vyplývá, že byl Lavrentij Pavlovič vlastně skvělý muž, který odporoval Stalinovi, chtěl propustit lidi z gulagů apod. Musí se brát s hodně velkým nadhledem, neboť je dost neobjektivní a o Berijovi je zde psáno jen v dobrém.
Zajímavá kniha, která nechává nahlédnout do života jednoho z nejmocnějších a nejschopnějších mužů Stalinova politbyra. Protože autorem je Berijův syn, je třeba brát knihu s rezervou.
Kniha Můj otec Berija - Ve Stalinově Kremlu v seznamech
Kniha není literárním skvostem. Je sestavena ze vzpomínek syna Beriji - jednoho z nejvlivnějších komunistických funkcionářů Stalinovy éry v Sovětském svazu. Podle mého názoru se v ní čtenář neznalý historických souvislostí může jen stěží orientovat. Naopak, čtenář znalý historii té doby v knize nalezne spoustu informací - mnohdy odlišných od jiných zdrojů.