Můj příběh přehled

Můj příběh https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388445/bmid_muj-pribeh-yZr-388445.jpg 4 561 561

Michelle Obamová se díky svému životu naplněnému smyslem a úspěchy stala jednou z nejikoničtějších a nejpodmanivějších žen naší éry. Jako první dáma Spojených států amerických a první Afroameričanka v této roli pomohla nastolit nejvlídnější a nejpřístupnější atmosféru v Bílém domě v historii a vybudovala si pozici silné zastánkyně práv žen ve Spojených státech i po celém světě. Radikálně změnila životní styl mnoha rodin, které díky ní vedou zdravější a aktivnější život, naučila nás několik tanečních kroků, zabodovala v Carpool Karaoke Jamese Cordena a v nemilosrdné záři reflektorů dokázala vychovat dvě normální a skromné dcery. Michelle Obamová ve svých pamětech, díle plném hlubokých úvah a úchvatného vypravěčství, zve čtenáře do svého světa a zaznamenává zážitky, které ji formovaly – od dětství v chicagské South Side, přes léta, kdy jako vedoucí pracovnice vyvažovala mateřské a pracovní povinnosti, až po dobu, kterou strávila na nejslavnější světové adrese. S neomylnou upřímností a jiskřivým vtipem popisuje svá vítězství i zklamání na veřejnosti i v soukromí a vypráví svůj příběh, tak jak ho žila – svými slovy a podle svého. Můj příběh je kniha nejen vřelá, moudrá a sdělná, je to také neobvykle důvěrné sdělení ženy, která oplývá silnou duší, inteligencí a přirozenou moudrostí, ženy, která se vždy vzpírala všem očekáváním a jejíž příběh nás inspiruje ke stejnému postoji. Michelle Obamová ke své knize říká: „Když jsem psala Můj příběh, byl to pro mě hluboký osobní zážitek. Úplně poprvé jsem měla prostor se otevřeně zamyslet nad svojí neočekávanou životní dráhou. V této knize hovořím o svých kořenech, o tom, jak malé děvče z chicagské South Side nalezlo ve svém hlase sílu a dokázalo tuto sílu předat jiným. Doufám, že moje osobní cesta bude čtenáře inspirovat k tomu, aby v sobě nalezli odvahu a stali se tím, kým touží být. Nemůžu se dočkat, až se s nimi o svůj příběh podělím.”... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Argo
Originální název:

Becoming , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Můj příběh. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (148)

ZuzanaK.
13.03.2024

Krátce: Začátek mne mile překvapil, ač detailně, dobře se to poslouchalo a to až do doby, než se MO stala první dámou. Už předtím občas, dle mého zbytečně, zmiňovala, kdo má jakou barvu kůže, ačkoli to nebylo pro to konkrétní sdělení relevantní. Ale od zvolení jejího muže prezidentem nebyla stránka, kde by nezmínila, jak to má, vinou barvy své pleti, těžké a jak je víc pod drobnohledem.

Výše uvedené postřehy více rozebrány následují níže:
Upřímně bych si boj proti rasové segregaci představovala na takové úrovni přeci jen jinými prostředky, než neustálé zdůrazňování barvy své kůže, nota bene, když původních obyvatelích, hispáncích a asijských ji jiných přistěhovaleckých menšinách v knize zazní zmínek méně, než máte prstů.
Stálé opakování, jak všechny ty volby byly náročné a těžké (no jistě, nepřekvapivě) by byly pochopitelné, kdyby za tím zase nestálo, že proto, že jsou černí. Nikde jsem ale nepostřehla ani náznak myšlenky, že možná i právě kvůli tomu mohl být BO zvolen.
Jak autorku noviny sepsuli, že se dotkla královny, když to bylo přeci tak lidské. Ano, je to lidské a zároveň se ví, že se královny dotýkat prostě na veřejnosti nemá. Takže by si noviny vychutnali kažkého nejen MO, protože je afroameričanka.
Podobných, z mého pohledu, poněkud jednostranných "faktů" je v knize ještě spousta. Vlastně už na začátku mi přišlo, že se vůči bílé většině vymezuje a straní se jí.
A právě takové vymezování mi na celé knize vadilo nejvíce. Oceňuji pár zajímavých postřehů z chodu bílého domu, i práci, kterou se rozhodla dělat pro společnost nejen v oblasti stravování.
Ale po pravdě, nebýt velmi dobrého výkonu Zuzany Stivínové, coby interpretky (a tím mé spolucestující v autě), knihu nejspíš odložím.
4/10

NoraHudecová
29.02.2024 5 z 5

Skvelá, prekvapivo intímna autobiografia. Vzťahy, výchova, politika a obyčajne neobyčajný život bývalej prvej dámy Spojených štátov amerických. Veľmi zaujimavé čítanie/počúvanie.


ElInWonderland
07.02.2024 4 z 5

Kniha byla zajímavější než jsem očekávala, životní cesta Michelle se mi líbila a je určitě inspirativní. Je cítit, jak je inteligentní a cílevědomá a zároveň má velké srdce. I přes poměry nebo právě kvůli nim odkud pochází je pro ni vzdělání velmi důležité a cestou ke svobodě. Konec má hořkosladkou přichuť po zvolení Donalda Trumpa, nicméně příběh jako takový to nezkazilo.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (32. týden)

04.08.2019


Knižní novinky (17. týden)

21.04.2019


Citáty z knihy (1)

Moje štěstí nestojí na tom, že mě ON bude dělat šťastnou. Svoje štěstí máme každá ve svých rukou !


Kniha Můj příběh v seznamech

v Právě čtených73x
v Přečtených811x
ve Čtenářské výzvě193x
v Doporučených41x
v Knihotéce267x
v Chystám se číst410x
v Chci si koupit94x
v dalších seznamech5x

Štítky knihy

rozhlasové zpracování autobiografie

Autorovy další knížky

Michelle Obama
americká, 1964
2019  88%Můj příběh
2023  83%Světlo v nás: Jak si poradit v nejisté době