Můj strýček Oswald přehled
Roald Dahl
Roald Dahl se opět představuje jako mistr humoristických příběhů plných bizarních detailů, mistrně vypointovaných k dokonalosti. Bizarních detailů je v příběhu strýčka Oswalda opravdu požehnaně. Už v předmluvě Oswaldova synovce se jde rovnou k věci. Podle něj by prý ze srovnání se strýčkem Oswaldem i „samotný Casanova vyzněl jako člověk trpící těžkou dysfunkcí svého pohlavního orgánku“. Poté už přichází ke slovu sám strýček Oswald a předestírá příběh anglického gentlemana, který se v mládí rozhodl, že musí přijít k velkému bohatství. K tomu mu dopomohly dvě věci – mletý prášek ze súdánského brouka jménem puchýřník na podporu erekce a spermabanka, do níž svými spolupracovníky kombinací lsti a zmiňovaného prášku sehnal sperma snad všech význačných osobností dvacátých let 20. století. K audioknihám tohoto druhu by měla být připojena varování: „Neposlouchejte během jídla a pití, budete se smát tak často, že byste stejně všechny vyprskali.“... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2024 , TympanumOriginální název:
My Uncle Oswald, 1979
Interpreti: Jiří Lábus
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Můj strýček Oswald. Přihlašte se a napište ho.
„Pít Romanée Conti je jako mít
současně orgasmus v ústech i v nose.“
Citát z knihy
Tak tenhle zážitek si můžete dopřát i dnes. Stačí vám k tomu docela málo – 29 997,96 Kč s DPH (ročník 2004). Pro ještě silnější zážitek je ale k dispozici i ročník 1964 za lidových 519 997,50 Kč s DPH.
Jak už napovídá dosud napsané, je tato kniha hodně o víně, sexu a financích. Díky jejímu přečtení jsem se teprve dozvěděl, jak jsou při vydělávání peněz důležitá brčka. Ale nejen to. Poznáte, co údajně je, a k čemu se používá tompion. To se možná bude na zimu někomu hodit.
Je to kniha pro přízemní zábavu, i když je v podstatě geniální. Milovník těžké a hodnotné literatury bude zřejmě zklamán. Protože jsem jednoduchý a obyčejný dědek, tak jsem zklamán rozhodně nebyl a culil jsem se u čtení jak jojo.
Bonviván, sběratel pavouků, škorpionů a vycházkových holí, milovník opery, odborník na čínský porcelán, svůdce žen a bezpochyby největší smilník všech dob. Seznamte se – strýček Oswald. Vydejte se spolu s ním na zábavnou, extravagantní, ironickou a sarkastickou cestu k originálně nabytému bohatství. Tohle vyprávění berte s nadsázkou a s lehkostí. Pak si ho užijete a výborně se pobavíte. Protože strýček Oswald je opravdu výstřední týpek. Úplně vidím, jak se při psaní Dahl pochechtával a už předem se bavil na účet upjatých a prudérních čtenářů.
Kniha Můj strýček Oswald v seznamech
humor erotika anglická literatura černý humor humoristické romány anglický humor afrodiziakaAutorovy další knížky
2005 | Obr Dobr |
2005 | Příběhy nečekaných konců |
1986 | Jedenadvacet polibků |
2017 | Čarodějnice |
2002 | Můj strýček Oswald |
Asi najabsurdnejšia absurdnosť z Dahlovej tvorby, ktorú som mal zatiaľ možnosť čítať. A to som si myslel, že som po dvoch poviedkach, v ktorých Osvald vystupuje relatívne pripravený. Omyl. Ak vás bude oblievať pot pri prvej tretine knihy o príhodách s práškom z chrobákov, tak ďalej radšej ani nečítajte. Aj keď, ako vždy, čitateľova predstavivosť sa nudiť nebude.
Až som ľutoval, že tých príbehov a Osvaldových eskapád nie je viac. Hoci na druhej strane, možno je aj lepšie, že je len to, čo je. Pri predstave čo by ešte musel pozažívať, aby zaplnil všetky zväzky svojich pamätí ...
Inak by ma celkom zaujímalo ako takéto vyobrazenie prijali v dobe vydania kráľovské rodiny (asi sa tvárili, že o ničom nevedia), či potomkovia, alebo príbuzní spomínaných géniov. Aj keď si viem predstaviť (na základe dokumentov a seriálu Génius), že scénka s Picassom by prebehla presne ako je opísaná v knihe, takže by nikto nemohol namietať :D