Můj zálesácký zápisník přehled
Ljuba Štíplová
Zápisník se základními tábornickými znalostmi a dovednostmi jako je zakládání ohně, znalost morseovky, poznávání stop aj.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Můj zálesácký zápisník. Přihlašte se a napište ho.
Krásná knížka, která dokáže dětem leccos vysvětlit i je naučit. A myslím, že jsou tam věci, o kterých bohužel většina dnešních dětí nic netuší ...
Dostal jsem ho v úplně nevhodném věku (17 let), a ještě s červeně zakroužkovanými položkami a instrukcí "tohle sbírej!", přesně pod kapitolou - jedovaté, nesbírejte! Ale to jsem ještě netušil, že existují i jiní ... tuláci :o
Kniha Můj zálesácký zápisník v seznamech
1989 | Na rozkaz krále |
2004 | Byla jednou koťata |
1986 | 20 x Čtyřlístek |
1988 | Poklad kapitána Kida / Jak se chodí do pohádky |
1977 | Můj zálesácký zápisník |
"Rodičové drazí, kam jste mě to dali?!
Vítr tady fouká, slunce hrozně pálí,
komáři tu koušou, mouchy mě tu honí,
do stanu mi lezou mravenci jak sloni.
Musím ráno cvičit, - to je zdejší móda -
v potoce tu teče jen studená voda.
Kluci jsou tu špatní - každý se mi směje,
ale potok pro mne nikdo neohřeje!
Ještě bych tu umřel - a pak bych vám scházel.
Přijeďte si pro mne! Váš Bohoušek Mazel"
Snad prvy raz som si dovolil citovat :) Podotykam, ze v pionierskom tabore som v zivote nebol. Skor som prazdniny travil na deke v zahrade s knihou a flaskou malinovky. Alebo s Legom a Merkurom a pocuval som v radiu symfonicke skladby bo nic lepsie v pracovne dni nehrali.
S tymto malym zapisnickom som ale absolvoval zo dve rodinne dovolenky na chate v Nizkych Tatrach. Chcel som si samozrejme podla neho zakladat ohen, opekat slaninku, boli tu vyobrazene jedovate a jedle huby. Zbieranie hub som mal rad, bo ste jak praveky lovec zberac. Mal som dokonca urobenu podla zoznamu KPS. Krabicku poslednej zachrany s ihlou, nitou, zapalkami, kuskom sviecky, par drobnych a cojaviemcoeste :)
Po rokoch som na nejakom antiku nasiel novsie vydanie, kde bolo vsetko pionierske premazane a nahradene skautingom. Ale co, ohen sa zaklada stale rovnako. (Hlavne nie pod stromami :) Morzeovku som uz zabudol, znacky po chodnikoch nerobim, ale teda podla machu na stromoch by som zabludit dokazal. (On totiz v skutocnosti rastie ako sa mu zapaci.) Stopy zvierat ako tak ovladam, a ked uvidim v lese kopku bobkov ako hrozienka v cokolade, viem ze asi nebudu od medveda.