Můj život byl... : Průřez tvorbou Marie Uchytilové přehled
Sylvia Klánová , Irena Bukačová , Milouš Červencl , Eduard Stehlík , Jana Vrzalová
Kniha představuje průřez tvorbou akademické sochařky Marie Uchytilové. Snaží se čtenáři ukázat nejen důležitá období jejího profesního života, ale i její pocity a touhy zachycené ve verších. Naleznete zde vyznání dcery Marie Uchytilové, odbornou část ředitelky Muzea a galerie severního Plzeňska Ireny Bukačové, ale také pohled historika Eduarda Stehlíka. Kniha je doprovázena řadou fotografií a soupisem díla Marie Uchytilové.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Můj život byl... : Průřez tvorbou Marie Uchytilové. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Můj život byl... : Průřez tvorbou Marie Uchytilové v seznamech
česká, 1949 Milouš Červencl
česká, 1951 Eduard Stehlík
česká, 1965 Jana Vrzalová
česká, 1951
Citlivě napsaná monografie, kde najdeme i přímo citace této umělkyně (obsaženo je i pár jejích veršů). Většina lidí si s jejím jménem spojí realizovaný návrh československé koruny, která byla v oběhu v letech 1957 až 1993 (dívka sázející lípu). Proslavila se tvorbou medailí, bust, soch, zvláště sochy dětí byly její doménou.
Byla velmi citlivá, nesnášela násilí a nespravedlnost, zvláště k ní hluboce promlouval osud dětí, které zemřely za války. Z vnitřní potřeby se rozhodla, že vytvoří Památník dětských obětí války, který měl upozornit na utrpení nevinných ve válkách a tím i proti nim bojovat. Vzniklo monumentální dílo čítající 82 soch zavražděných lidických dětí. Věnovalo mu neskutečné množství času a úsilí, poslední sochy byly instalovány až 11 let po její smrti v roce 2000.
Knížka se snaží mapovat všechny aspekty její tvorby a dokládá to bohatou obrazovou přílohou. Text je dvojjazyčný česko-anglický (zrcadlový). Knížka by si zasloužila trošku vyšší kvalitu fotografií (všechny jsou černobílé, ale u soch či medailí to nevadí) a ne u všech děl jsou třeba uvedeny rozměry či materiál. Každopádně kdo se zajímá o tvorbu této nesmírně nadané umělkyně, tak s touto knížkou rozhodně nešáhne vedle.