Čarodějův klobouk přehled
Tove Jansson
Mumini / Muminovci série
Na jaře se všichni tvorečkové probouzejí ze zimního spánku. Běhají v tajícím sněhu, shledávají si své věci, chvilku se zastaví na kus řeči, ale pak spěchají, aby stihly jarní úklid. Ve větví stromů sedí duše stromů a pročesávají si vlasy. To první jarní ráno po probuzení je nejkrásnější, a tak ještě než muminkova maminka připraví snídani, vydají se muminek, Šňupálek a Čenich na výlet na kopec nad údolím. Na samém vršku najdou černý cylindr a přinesou ho domů. Netuší, že klobouk je kouzelný a že promění muminí údolí v dějiště nejroztodivnějších čar a kouzel.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 1984 , Albatros (ČR)Originální název:
Trollkarlens hatt, 1968
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čarodějův klobouk. Přihlašte se a napište ho.
Kniha mého dětství - dodnes ji ve své knihovně mám. Bájný, podivuhodný a pestrý svět malých mumínků a různých jiných tvorů není však jen dílem pro dětskou fantazii. Přináší hloubku, nekonečnost kreativity, nespoutanost fantazie, sílu osobního vývoje, i důležitost víry v sebe sama.
Ač poměrně tenká knížka, děje se toho v ní hrozně moc, jedno dobrodružství střídá druhé. Je to chytré, vtipné, pohodové, ale místy i vážné a dojemné, zkrátka opět krásné mumínkovské čtení. Jen snad malá připomínka - já prostě potřebuju vědět, co tak hrozně vyděsilo ondatru! :-)
"Byla bych velice ráda, aby se už muminkovi nestýskalo po Šňupálkovi," pravila maminka.
"Netušil jsem, že je to na mně vidět," ozval se muminek a zrudl.
Čaroděj několikrát mávl svým pláštěm a z muminkova srdce ihned smutek ulétl. Jeho touha po Šňupálkovi se změnila v očekávání, což bylo mnohem lepší.
Korunní princezny, Sparrow a další knižní novinky (20. týden)
14.05.2023
Válka dvou královen, Tvoje vina a další knižní novinky (19. týden)
07.05.2023
Kniha Čarodějův klobouk v seznamech
přátelství finská literatura mumini parta dětí fantazie
1990 | Čarovná zima |
2000 | Čarodějův klobouk |
1999 | Cesta za tatínkem |
2002 | Kometa |
2003 | Bláznivé léto |
Pískla a Kníkla jsoukla prostě nejvíckla