Čarovná zima přehled
Tove Jansson
Mumini / Muminovci série
Mumintroll sa ako prvý z rodiny zobudil zo zimného spánku. Okolie domčeka, ktoré tak dôverne poznal, našiel na nepoznanie zmenené. Všetko bolo prikryté snehovou perinou. Najprv sa na rozsiahlych snehových pláňach cítil trošku stratený, ale veľmi rýchlo zistil, že údolie je obývané aj v zime. Ibaže inými bytosťami ako v lete. Mumintroll si našiel nových kamarátov a zažil veľa vecí, ktoré doteraz nepoznal - fujavicu, praskanie ľadových krýh a jarné topenie snehu.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 2008 , Slovart (SK)Originální název:
Trollvinter, 1957
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čarovná zima. Přihlašte se a napište ho.
Tahle kniha o muminím údolí je trochu smutná, tajemná a hlavně krásná! Strašně miluji hlavně to, že je jazyk vytříběný, nebojí se být složitější, nebojí se nebýt jen pro děti. Baví jak moje děti (4 a 7) tak má dost jemných nuancí i pro mě.
Nevím, jestli letošní zima byla čarovná. Řekla bych, že spíš asi moc ne.
Pravdou je, že na hory, kde je to přenádherný (prý) paty nevytáhnu. A když vidím lyže, nejraději bych se pokřižovala a navrch si to připojistila svěcenou vodou.
Ano, i tak může vypadat zimní neláska :)
Muminkova zima však čarovná byla. Probudil se ze zimního spánku a užil si úplně každičký zimní den. Trávil čas s přáteli, objevoval, zažil nejedno dobrodružství a...v dobré víře pomohl své rodině od všech zásob ovocné zavařeniny.
To všechno ho pasovalo do role prvního muminka, který prožil úplně celý rok :).
Knížka má překrásnou zimní atmosféru! Nejvíc na mě působila asi ve chvíli, kdy se Muminek vydával ven v noci. Bledý měsíc, ticho, přerušované pouze jemným zvukem dopadajících vloček, sníh křupající pod každým krokem, ledový vzduch...Nádhera :)!
Jen nevím, jestli bych se chtěla probudit a mít plný dům cizích lidí, kteří udělali pelech ze všeho, co bylo aktuálně po ruce :)
Doporučuji!
Pekař příběhů, Horší než smrt a další knižní novinky (26. týden)
25.06.2023
Kniha Čarovná zima v seznamech
1990 | Čarovná zima |
2000 | Čarodějův klobouk |
1999 | Cesta za tatínkem |
2002 | Kometa |
2003 | Bláznivé léto |
Souhlasím s názory, že tohle mumínkovské zimní dobrodružství se od ostatních, co jsem doposud četla, trochu odlišuje. Je hlubší, temnější, melancholičtější, místy snad až depresivní, ale na kráse příběhu a pocitu radosti ze čtení to rozhodně neubírá. Je prostě jako opravdová, tuhá severská zima. Sice studí, ale i tak jste okouzleni.
"A až bude teplo a všechno se zazelená, budeš ležet na můstku bříškem na vyhřátých prknech a budeš poslouchat, jak na břehu šplouchají vlny..."
"Proč si mi to neříkala v zimě?" zeptal se muminek. "Potěšilo by mě to. Řekl jsem: ,Tady rostla jablka.´ A tys mi odpověděla: ,Teď tu ale roste sníh.´ Copak tys nevěděla, že na mě šla těžkomyslnost?"
Tiki pokrčila rameny a řekla:
"Každý musí na všechno přijít sám. A prokousat se vším úplně sám."
"Pomůže to veverce, když budu smutná?"
"Jsou tak stydliví, že se stali neviditelnými."