Muž v mlze přehled

Muž v mlze
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25785/bmid_muz-v-mlze-Mdk-25785.jpeg 4 348 348

Dvacet povídek, v nichž jsou zastoupeni všichni detektivové známé anglické autorky. Doslov Jan Zábrana.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Muž v mlze. Přihlašte se a napište ho.

DorianG.
24.09.2024 4 z 5

Knížka plná "jednohubek". Některé zápletky jsou zajímavější, některé jsou celkem primitivní.

Literárně ale jde o velmi zajímavé dílko. Představuje totiž čtenářský průřez všemi detektivy, které Christie během života vymyslela - tedy alespoň všemi, ke kterým se opakovaně ve svém díle vracela.

Poirot a Marplová jsou propraní, znají je všichni. Pana Beresforda a jeho ženu Pentličku už potkali jen znalci. Parkera Pynea a nakonec Harleyho Quinna ale minimálně v Česku nezná snad nikdo. Přitom právě povídky o Quinnovi považovala autorka za svoje nejlepší. Každá postava/detektiv je představená ve čtveřici kratších próz, díky nimž si uděláte přehled nejen o charakterech samotných, ale také o literárním talentu a rozhledu autorky.

Jinak řečeno, pokud máte Christie alespoň zčásti načtenou a považujete se za fanouška, Muž v mlze je nutnost.

adaben
17.04.2024 4 z 5

Agatha Christie nestárne. A Zábranův překlad a jeho slovní zásoba je obdivuhodná a jeho doslov výtečný.

PeterBahn
09.01.2024 4 z 5

Na dobu tuhé normalizace určitě velice svěží výběr detektivních povídek od první dámy tohoto žánru. Některé jsem znal z dřívějších čtení, některé pro mě byly nové. Velmi povedené oddechové čtení, ale jde se dál:).

Kniha Muž v mlze v seznamech