Muž z Vinci přehled
František Jílek
Život a dílo malíře, vědce a myslitele Leonarda da Vinci a s ním i bouřlivé renesanční období zpřístupňuje František Jílek čtenáři za použití beletristických literárních prostředků, přičemž životní příběh tohoto umělce zakládá na historicky doložitelných faktech a čerpá zásadně z jeho literární pozůstalosti či osobní korespondence a z dalších písemných zdrojů. Děj románu je místy zachován díky autorově mistrné kombinaci a domýšlení detailů. V poctivé snaze interpretovat co nejpravděpodobněji dané skutečnosti nechává nahlédnout do své autorské dílny a poměrně přesně vymezuje, kde se ještě drží pramenů a kdy již povolí uzdu fantazii a fabulaci. Vytvořil tak pozoruhodné dílo literatury faktu o jednom z největších fenoménů světových kulturních dějin.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Muž z Vinci. Přihlašte se a napište ho.
Vynikajíci pohled na genia. Kniha vystihuje jeho cesty, zápal, fantazii. Samozřejmě mladé roky neúspěchu. Až čas začal promlouvat, život do té doby byl velmi krutý, obzvlášť k malířům. Ovšem Muž z Vinci měl v hlavě tolik nápadů, zajímal ho skutečný život, stroje, technické obory a samozřejmě příroda a vše živé.
Kniha je výpravná, seznamuje nás z děním ve Florencií, Miláně i menších provinčních městech. O rodě Pazziu jsem již něco málo věděl, konec konců film Hannibal ( A. Hopkins v hlavní roly ) mě s nimi obeznámil.
Audiokniha "Český rozhlas" (12019) - výborne načítaná.
Papierové vydanie "ČS spisovateľ" (1982) - veľmi úbohé vydanie takej skvelej knihy.
Kniha Muž z Vinci v seznamech
2003 | Muž z Vinci |
1977 | Světové vynálezy v datech |
1988 | Zrození velkých vynálezů |
1995 | T. A. Edison |
1996 | Casanova - Muž se špatnou pověstí |
Povedená kniha českého autora. Vyprávěno jako životní příběh. Některé pasáže mohly být rozvinutější.