Muž z vysokého zámku přehled
Philip K. Dick
Píše se rok 1962 a patnáct let po americké kapitulaci v Kalifornii vládne japonská okupační správa. Po Spojených státech ale za japonského pobaveného přihlížení a německého běsnění koluje podivná kniha, v níž Spojenci druhou světovou válku neprohráli. Pravda o světě naruby se snad skrývá v narážkách věštební Knihy proměn I-ťing, jejíž náznakovou řeč se snaží rozluštit okupanti, kolaboranti i zahořklí vlastenci. Philip K. Dick získal za jednu ze svých nejpřístupnějších a zároveň nejmnohoznačnějších knih v roce 1963 svou jedinou cenu Hugo za nejlepší vědeckofantastický román, dnes jde o obecně uznávanou klasiku alternativní historie a jako taková se nedávno dočkala rovněž zdařilého seriálového zpracování. Nové ilustrované vydání je opatřeno obsáhlou předmluvou věhlasné spisovatelky Ursuly K. Le Guinové.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2016 , ArgoOriginální název:
The Man in the High Castle, 1962
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Muž z vysokého zámku. Přihlašte se a napište ho.
Velmi zajímavý námět, ale velmi sporné zpracování. Nejvíce mi vadí, že děj knihy podle mne nesměřuje vůbec nikam, jedná se pouze o jakýsi popis prakticky nesouvisejících dějů. Možná kdybych viděl seriál, tak bych to vnímal jinak. Na rozdíl třeba od podobné Otčiny od Roberta Harrise mne kniha vůbec nezaujala.
Hele, vůbec nevím co si o této knize mám myslet.
Příběhy postav spolu zdánlivě nesouvisí, zato se motají kolem knihy, jejímž autorem je muž z vysokého zámku, který vlastně nežije ve vysokém zámku.
Všichni se radí s orákulem a jednají podle něj.
Nic moc se tam v podstatě neděje, ale přesto se postavy i docela zásadně posunou dál.
Konec je celkem rozpačitý a takový nanicovatý.
Kniha mě i tak docela bavila, zajímavý byl pro mě možný vývoj historických událostí.
Mrtvá říše, Mrazení a další knižní novinky (18. týden)
28.04.2024
Ocenění knihy (1)
1963 -
Hugo Award
(Best Novel)
Kniha Muž z vysokého zámku v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) Japonsko alternativní historie věštění USA (Spojené státy americké) Velká Morava Hugo (literární cena) zfilmováno – TV seriálAutorovy další knížky
2004 | Blade Runner: Sní androidi o elektrických ovečkách? |
2007 | Muž z vysokého zámku |
2005 | Temný obraz |
2006 | Planeta, která neexistovala (I) |
2002 | Minority Report a jiné povídky |
Také jsem se ke knize dostal skrze seriál (který mi přijde skvělý, až na poslední sérii) a jelikož jsem si už dlouho chtěl něco přečíst od P.K. Dicka, ale nedokázal jsem si vybrat, ukázala se mi předloha oblíbeného seriálu jako jasná volba. A ačkoli je kniha jinde než seriál, přijde mi stejně skvělá. Čistě z ní by se už jen filmová, natož seriálová adaptace, dělala dost špatně, takže se ani nedivím nových postav a posílení fungování celého fikčního světa, ve kterém nacisté vyhráli druhou světovou válku. Jestli ale kniha a seriál mají něco jednoznačně společné, tak je to fascinace zkoumáním tohoto světa a jeho možností. Jakákoli fascinace sice končí představou, že byste v tom museli žít, ale jako pozorovatel jsem si dost užil veškeré popisy fikčního světa, ačkoli mnohem víc mě v knize nadchla práce s charaktery postav. Ta mi přijde jednoduše skvělá, bavilo mě číst momentální myšlenkové pochody během dialogů a čím blíže konci jsem byl, tím víc mi sedělo, jak moc málo a zároveň hodně to vypráví. Nějaké větší akce je zde minimum, ale skutečný konflikt probíhá v myslích postav, který se vyostřuje hlavně vnitřně a po jeho eskalaci pak postavy nějak konají. Do toho spousta filozofických myšlenek o bytí a naší existenci minulé, současné i budoucí, trochu i o smyslu života nehledě na státní zřízení a samotný závěr, ačkoli se může na první pohled zdát nijaký, jsem si hodně užil a zanechal ve mě uspokojivý dojem. A nakonec mě bavila i ta osudová provázanost. I-Ťing sice předpoví vaši budoucnosti, ale jak ovlivní ostatní se nikdy nedozvíte. Vše prostě nějak běží a nejspíš se přesně nedozvíme, jak - ale není v tom i určité kouzlo, že je globální budoucnost neznámá a nevíme, co nečekaného nás čeká?