Muži, ženy a láska přehled
Wilfried Nelles
Kniha Wilfrieda Nellese "MUŽI, ŽENY A LÁSKA" u čtenáře vyvolá nejspíš mnoho nečekaných pochopení. Nelles zde propojuje svou dlouholetou zkušenost terapeuta rodinných konstelací s fenomenologickým pozorováním sexuality. Oceňuje význam sexuality coby prapůvodní síly veškerého života, která však podle něj může přežít jedině tehdy, když je propojena s láskou. Láska samotná však má budoucnost pouze v případě, jestliže "vyroste" z převládajících dětských a pubertálních představ a dospěje. "U lásky nejde primárně o to,být milován'. To si přejí děti, a kdo jako dospělý dává prioritu tomuto přání, zůstává dítětem. Samozřejmě, že každý by chtěl být i milován, toto přání tu je a je naprosto v pořádku. Ale nesmí stát na prvním místě, protože pokud chceme lásku tímto způsobem dostat, mineme se s ní. Jde o to,milovat'. Láska vzniká, když milujeme."... celý text
Literatura světová Literatura naučná Erotika
Vydáno: 2011 , JežekOriginální název:
Manner, Frauen und die Liebe
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Muži, ženy a láska. Přihlašte se a napište ho.
![BlackFun BlackFun](https://www.databazeknih.cz/img/users/42_/42510/blackfun-5OS.jpg?v=1566284910)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Zajímavá kniha, která vás dovede k zamyšlení. Něco mi smysl dávalo, něco méně, ale doporučuji knihu přečíst - něco si z ní určitě vezmete.
Kniha Muži, ženy a láska v seznamech
v Mé knihovně | 5x |
2004 | ![]() |
2011 | ![]() |
2010 | ![]() |
2007 | ![]() |
2014 | ![]() |
Knihu jsem přečetla na doporučení. Stála za přečtení a zamyšlení. Autor předkládá trochu jiný pohled na partnerský vztah. Např. že partner tady není od toho, aby naplňoval naše potřeby (které měly být, ale nebyly, naplněny matkou v dětství). Dost zajímavé byly i úvodní kapitoly o rolích muže a ženy a o důsledcích, které má na tyto role v moderní době získaná nezávislost žen.
Kniha je spíše spirituální než psychologická. Při čtení jsem si párkrát vzpomněla na knihu Umění milovat od Fromma, i když jsem ji četla už docela dávno.
"...naivně se domníváme, že vztah je tu pro nás. Že partner musí uspokojit naši potřebu lásky, něžnosti, bezpečí, jistoty, potěšení, dobrodružství a co já vím čeho ještě, a ještě k tomu má vztah třeba posloužit ke splnění našeho přání se seberealizovat (nebo tomu alespoň nestát cestě). Odpovídá to herci, který si myslí, že hra byla napsána pro něj, že musí sloužit jeho potřebě po vyjádření a seberealizaci."
"Namísto upřímné a spontánní výměny počátečního období začnou pomalu vystupovat tajná očekávání a požadavky. ... za těmito očekáváními se skrývají představy, které každý nevědomě vnáší do vztahu - představy o tom, jak má vztah vypadat, jací mají žena nebo muž obecně být i jaký by ten druhý měl být podle nás. Tyto představy jsou ovlivněny především tím, co známe ze své vlastní rodiny a přinášíme si to s sebou, a také tím, co člověk prožil anebo postrádal v dětství. Ve skutečnosti do svých vztahů vnášíme nekonečné množství dětských požadavků. Všechny ty nesplněné touhy z dětství má vyplnit náš partner. ... Namísto dobrovolného a svobodného dávání a braní plného lásky a rozkoše nastoupí očekávání, nároky a výčitky."