My přehled

My
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429049/bmid_my-ygX-429049.jpeg 4 791 791

Klasická vědeckofantastická antiutopie. Příběh loajálního člena odlidštěné, zmechanizované společnosti, jejž bolestně probuzené lidské city dovedou až k účasti na vzpouře.

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)

Мы (My), 1920

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize My. Přihlašte se a napište ho.

Slovenka
10.02.2025

„Ja, D-503, Hlavný konštruktér Integrálu, som len jedným z matematikov Jednotného štátu. Moje pero, navyknuté čísliciam, nie je schopné vytvoriť hudbu asonancií a rýmov. Pokúsim sa zaznamenať len to, čo vidím, čo si myslím – presnejšie, čo si myslíme MY (...) Ale bude to derivát nášho života, matematicky dokonalého života Jednotného štátu...“

Vo farebne košatom a na metafory bohatom románe so sci-fi prvkami autor varuje budúce generácie pred stratou slobody a individuality jednotlivca z vlastného presvedčenia v prospech spoločnosti. K svojmu posolstvu zároveň pridáva varovanie pred technokraciou a mechanizáciou človeka a filozoficko-psychologické úvahy o samotnej ľudskej existencii.

„... Zamjatin ukazuje, kde skryte mieri technicky vyspelá spoločnost ... je to džin, ktorého ľudia bezmyšlienkovite vypustili z fľaše a nedokážu ho vrátiť späť.“
(George Orwell)

cukrovka
02.02.2025 4 z 5

Žádné lehké čtení. Musela jsem se na 100% soustředit. Bylo znát, že knížka vyšla před 100 lety a mě chvilku trvalo, než jsem se začetla. Příběh je zajímavý, ale trochu chaotický, psaný formou deníkových zápisků.

Awča
26.11.2024 5 z 5

Čteno na základě doporučení (děkuji Murdoch).
Až po chvíli jsem si uvědomila, že jsem knihu četla, za velmi útlého mlada.
Tehdy na mě v knize působil hlavně milenecký příběh.
Nyní jsem spíše vnímala to, jak je pro hlavního hrdinu snazší žít podle přesně daných pravidel, ve víře, že tím koná dobro pro společnost a Dobroditele.
Jakékoli vybočení ze schématu způsobuje nejistotu a muka.
Byla jsem moc zvědavá na konec, co zvítězí ...

Prokleté královny, Život na míru a další knižní novinky (13. týden)

24.03.2024

Nové eknihy zdarma (červenec, 6. díl)

09.07.2019

Kniha My v seznamech