My ostatní tu prostě žijem přehled

My ostatní tu prostě žijem
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/316880/mid_my-ostatni-tu-proste-zijem-qSX-316880.jpg 4 142 142

A co když nepatříš mezi vyvolený? Mezi ty, co maj za úkol zlikvidovat zombíky nebo bojovat s duchomorama (nebo co má to modrý světlo a všechny ty mrtvoly zase sakra znamenat)? Co si počít, když jsi jako Mikey? Kluk, kterej chce prostě jenom odmaturovat, užít si maturitní ples a možná už konečně sebrat odvahu a pozvat Hennu na rande dřív, než se něco semele a někdo už zase vyhodí školu do vzduchu. Protože někdy má člověk větší trable než to, že se tenhle měsíc už podruhý schyluje k zániku světa, a někdy prostě musí umět najít i v obyčejným životě něco neobyčejnýho. I když třeba tvýho nejlepšího kámoše uctívaj pumy jako modlu.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Slovart (ČR)

The Rest of Us Just Live Here, 2015

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize My ostatní tu prostě žijem. Přihlašte se a napište ho.

Dave799
13.08.2024 4 z 5

příběh byl moc milý ale překlad byl místy doopravdy hrozivý :/
Velice se mi líbilo, že postavy byli realistický a potýkali se s mnoha problémy, který řeší mladí lidé (a zároveň problémy co většinou neřeší) a toto byl doopravdy originální nápad na knihu

sgjoli
13.05.2024 4 z 5

Čteno napodruhé, tentokrát v originále. A pořád stejně dobré čtení. Jelikož už jsem věděla, do čeho zhruba jdu, některé věci mne už tolik nepřekvapily. Ale pořád se mi líbilo, jak citlivě autor podává některá životní témata, s nimiž se naši hrdinové potýkají. Jemný náznak humoru, který ale na sebe nestrhává pozornost, byl pro mne pořád příjemným osvěžením.
Velmi čtivé, spousta divností, které mne bavily, a postavy, které jsem si oblíbila.
Angličtina tu není nijak těžká, takže pokud jste v tomto jazyce zběhlí, určitě mohu doporučit.

Martin-M
10.01.2024 3 z 5

(SPOILER) To, čo je najväčším prínosom a kvalitou tejto knihy, je súčasne aj jej najväčšou nevýhodou a slabinou, nech už to znie akokoľvek zvláštne. Patrick Ness totiž v záplave populárnej young adult fantasy literatúry, ku ktorej aj sám prispel svojou trilógiou CHAOS, išiel v niektorých svojich ďalších knihách úplne proti prúdu a MY OSTATNÍ SI TU LEN TAK ŽIJEME je toho asi úplný vrchol. Je to trochu žánrový experiment, trochu provokácia čitateľa a trochu terapia pre tápajúce duše mladších čitateľov. Príbeh sa síce odohráva v našom svete čeliacemu rôznym nadprirodzeným hrozbám - a ako to už v tejto literatúre býva, čelia mu skupiny výnimočnými schopnosťami obdarených tínedžerov, ale kniha sleduje osudy skupiny maturantov, ktorí do tohoto deja nezasiahnu - alebo len veľmi (ale naozaj veľmi) okrajovo. Nie sú to proste tí "správni" "vyvolení", ktorí tvoria 99,99 % hrdinov tohto typu knižiek. V tom práve spočíva tá psychologická funkcia, teoreticky zásadná pre mladého čitateľa - že aj keď tu nie sme na to, aby sme spasili svet, už len zvládnuť každodenné city, starosti a povinnosti stredoškoláka je dostatočne veľká vec. Že urobiť maturitu alebo pobozkať dievča/chlapca svojich snov je rovnako veľká výzva a úspech, ako poraziť démonov požierajúcich ľudské duše. A že dobrým veciam sa dá zásadne pomôcť aj maličkosťami - či už ide o zlepšenie vzťahov so svojim okolím alebo záchranu sveta pred nesmrteľnými z inej dimenzie... Čo však môže čitateľa dráždiť a to tak, že veľmi, je skutočnosť, že autor tento svoj prístup udržiava naozaj dôsledne až do konca a že sa dve línie jeho knihy (významovo aj proporcionálne vymenené) nikdy naozaj poriadne nepretnú - a že vlastne teda v podstate číta len bežný mládežnícky príbeh, v ktorého pozadí sa dejú akési, nikdy poriadne neosvetlené, veľké veci. Tento mládežnícky príbeh je ale dobre vykreslený, hlavne čo sa postáv týka, pútavý, dojímavý aj vtipný - pritom ale tak dobre klame telom a mätie očakávania, že by sa dal vnímať aj ako výborný literárny žartík či výsmech čitateľovi.

Kniha My ostatní tu prostě žijem v seznamech