Zrádný mýtus aneb Jak se to málem nevyplatilo přehled
Robert Asprin
Aahz je v jedné temné dimenzi uvězněn a obviněn z vraždy upíra, místního obyvatele, a čeká ho poprava. Proto se Skeeve se svými přáteli vydává do onoho temného světa plného nebezpečí na záchranou akci, zachránit svého parťáka Aahze.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zrádný mýtus aneb Jak se to málem nevyplatilo. Přihlašte se a napište ho.
Já nevím.
Přišlo mi to o moc horší než poslední díly, a to po více směrech. Jednak mi přišlo, jako kdyby to byl jen koncept, je tam spousta divných vět a tak... Může to být překladem?
No ale hlavně mi nesedlo celé to s Leonou. I když musím uznat, že na tu dobu jsou ty ženské postavy asi překvapivě progresivní... nejsou to jen chodící prsa s blond vlasy (i když Leoně se blond vlasy a modrý oči nevyhnuly no), nejsou vždycky ani hubený (i když humor typu "haha, Marfa je tlustá" je teda dost dětinskej a vůbec mi to legrační nepřišlo), a dokonce bývají schopný a mají v příběhu i důležitý role.
No a pak ty dlouhé promluvy, filosofování, láskování a vyjevování citů, které se mi sem vážně nehodilo. Měla jsem z toho spíš pocit trapnosti.
Poprvé jsem se snad ani jednou u Mýtu nezasmála, ba ani nepousmála (snaha o humor byla, ale u dračí hlavy to bylo strašně předvídatelné a ohrané a závěr mě taky nepobavil). Navíc Skeeve mi už taky trochu lezl na nervy, začíná být trochu nabubřelej. :D
Nápad ale zase dobrý a zábavný, o to víc mě to mrzí! Upíři byli super tohle obracení klišé mě nikdy neomrzí a když si vezmu, že to Asprin napsal před více než 40 lety! :) Fantazie se autorovi upřít nedá, navíc svými pointami je mi to vždycky hrozně sympatické (tady třeba ta konečná bitka s Vikim).
Možná to chce si od Mýtu odpočinout, ono se to hodně opakuje a možná už jsem toho prostě přesycená (po dočtení jsem si otevřela další díl a hned se tam zase vysvětluje, co to je Bazar... pfff...).
Škoda, že to bylo tak krátké. Staří známí na další misi tentokrát v dimenzi upírů a vlkodlaků. Kouzla tu nefungují, takže si bude muset mocný čaroděj Skeeve poradit tradičnějšími prostředky. Místo kouzla iluze si budou muset sehnat převleky...už vás někdy napadlo, že stejnou hrůzu, jakou budí upíři v lidském světě, budou budit lidé ve světě upířím? No stačí nasadit sluneční brýle a koupit umělé upíří zuby. Problém je, že v upířím světě nejsou moc k sehnání, naštěstí tu mají zuby lidské :)
Prostě tento díl představuje zase pěkně vtipný příběh s napínavou zápletkou.
Kniha Zrádný mýtus aneb Jak se to málem nevyplatilo v seznamech
upíři humor čarodějové démoni fantasy
1994 | Další prima mýtus |
1999 | Svět zlodějů |
1995 | Zrození mýtu aneb Další pěkná šlamastyka |
2001 | Bouřlivé období |
2000 | Příběhy od Oplzlého jednorožce |
2023/36
Sice jsem tenhle díl četla hrozně dlouho, na to jak je to krátká knížečka, ale i tak musím říct, že se mi fakt líbil. :) Zaprvé, upíři jsou mega skvělí, a zadruhé, je to vážně dobré čtení na vypnutí mozku a odreagování se.
Zase se tady potkají naši oblíbení hrdinové a řeší šlamastyky, do kterých by se nemuseli dostat, kdyby se trochu (míň) zamysleli. Fantasy + komedie + brak je asi můj oblíbený žánr, takže můžu doporučit.