Mžik přehled

Mžik
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/252391/bmid_mzik-252391.jpg 4 115 115

Co se děje v našem mozku, když se musíme rychle rozhodnout a nemáme čas přemýšlet? Jak je možné, že znalec umění rozpozná na první pohled padělek, který neodhalily komplikované testy? Jak se stane, že vycvičení policisté zabijí v přestřelce nevinného člověka, protože ho považovali za zločince? Můžeme se spoléhat na stereotypy, anebo nás zradí? Momenty našeho instinktivního rozhodování zkoumá ve své nejnovější knize Mžik americký novinář Malcolm Gladwell. Ukazuje, že není důležité mít co nejvíce informací, ale vybrat si ty podstatné.... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: ekniha , BizBooks
Originální název:

Blink: The Power of Thinking Without Thinking , 2005


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mžik. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

Greenfingers
19.11.2021 3 z 5

Rozhodně zajímavé téma, ovšem k jeho zpracování mám určité výhrady. Poněkud mi vadilo, že autor neustále zmiňoval osoby a události, o kterých psal již dříve. Kniha tak zbytečně "nabobtnala" o několik desítek stránek. Podstatu Gladwellova sdělení jsem pochopil hned zkraje, pak už mě jen zahlcoval dalšími a dalšími případy ze života a výsledky různých testů. Knihu vysloveně nezatracuji, ale asi jsem od ní čekal o něco více.

NGC6715
31.07.2021 4 z 5

Některé knihy rychlé myšlení a nápady odsuzují a ukazují, že podvědomé rozhodování je většinou chybné. Tato krátká kniha se snaží ukázat opak. Někdy sice až příliš horlivě, se zanedbáním některých faktů, ale i tak ukazuje, že intuitivní rozhodování je nevyhnutelnou součástí našeho života a logické rozhodování hraje úlohou jen ve specifických situacích.


hu_87
26.07.2021 5 z 5

(SPOILER) Další ze super čtivých a srozumizelných knížek od autora, která je pro reálný život velmi důležitá! Opět jsou zde předkládány situace a experimenty ze života.
Znáte ten pocit, kdy prostě něco víte a nakonec se vaše tušení či obavy ukážou jako správné? Tak o něčem takovém je tato kniha. Není třeba vždycky všechno extrémně rozebírat, analyzovat a tříbit podle logického uvažování.
Někdy to prostě není potřeba, protože naše nevědomí, náš organismus už to dávno ví. Ať už se bavíme o "šestém smyslu" (něco se mi na tom člověku nezdá) nebo si to nazveme jakkoliv (něco není v pořádku), není nutno toto intuitivní myšlení podceňovat. Naopak. A pozor - ne vždy je samozřejmě výhodné užívat tento styl přemýšlení. O tom autor také píše.
Super!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mžik v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených166x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených10x
v Knihotéce56x
v Chystám se číst128x
v Chci si koupit40x
v dalších seznamech2x

Autorovy další knížky

Malcolm Gladwell
kanadská, 1963
2007  84%Bod zlomu
2009  87%Mimo řadu
2015  86%Mžik
2014  83%David a Goliáš
2020  82%Proč si nerozumíme