Na ceste přehled

Na ceste
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130602/na-ceste-130602.jpg 4 2207 2207

Román Na ceste je základným literárnym odkazom bítnického hnutia, generačnou výpoveďou príslušníka tej skupiny mládeže, ktorá po svojom reagovala na situáciu koncom štyridsiatych a začiatkom päťdesiatych rokov, keď Amerika prechádzala štádiom vrcholnej hospodárskej stability, ale začínali sa prejavovať choroby toľko vychvaľovanej americkej civilizácie. Bítnici odmietli ideál mladého úspešného Američana s jeho nalinajkovaným a pevným cieľom a dali sa cestou protestu, úteku od civilizačných vymožeností smerom k akémusi modernému primitivizmu. Istotu budúcnosti nahrádzali zintenzívneným prežívaním prítomnosti. Týmto sú poznamenané aj cesty hrdinu po USA, tvoriace hlavnú líniu rozprávania. Do extázy vyvolanej novými zážitkami sa však mieša aj nostalgia spôsobená uvedomovaním si bezvýchodiskovosti takéhoto úteku. V autobiografickej výpovedi vystupuje Allen Ginsberg ako Carlo Marx, William Burroughs ako Bull Lee, John Clellon Holmes ako Tom Saybrook, Herbert Huncke ako Elmer Hassel, Neal Cassady ako Dean Moriarty. Len málokomu se podarí napísať "bibliu". Kultovú knihu, ktorá zásadne zasiahne do života a názorov celej jednej generácie. Kerouackovi sa to podarilo.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

On the Road, 1957


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na ceste. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (275)

mauvais-ange
26.08.2024 1 z 5

Na tuto knihu jsem slyšela během života od různých lidí chválu, proto jsem se na ni těšila. O to větší pro mě ale bylo zklamání. Téměř žádný děj, postavy nesympatické, nelíbilo se mi skoro nic. Možná je to dobrá výpověď doby a styl je svým způsobem ojedinělý, ale jinak to pro mě bylo utrpení. Musela jsem se hodně nutit, abych knihu dočetla a udělala jsem to vlastně jen proto, že mi přišlo nefér hodnotit nedočtenou knihu.

JointlieKat94
14.08.2024 3 z 5

Fakt jsem chtěla, aby se mi to líbilo, protože ta myšlenka svobodného cestování i myšlení je opravdu skvělá!

Ale opravdu jsem většinu času s knihou bojovala.. nevyznala jsem se v postavách a nikdo mi nebyl ani moc sympatický. Ale o to přece šlo, poznat jiná města a lidi.. a přes to mi to nešlo. Ty přejezdy měst mě mátly. A celé mi to přišlo zmatené.. nejvíc asi Dean a jeho nesmyslné monology, většinou.

Nejvíc se mi líbil, jak už tu je napsané v komentáři pode mnou, výlet do Mexika a to smutné zakončení.


Lunďák
25.07.2024 2 z 5

Vždy jsem si myslel že On the Road je bible všech cestovatelů a volnomyšlenkářů. Až ve svých 36 letech sem se k ní dostal a musím říct, že mně tak neučarovala. Nustále jsem se ztrácel v těch přejezdech NY-Frisco bez cíle nebo jen tak a mezitím stanice Denver.
Co mě moc bavilo byla poslední kapitola a výlet do Mexika.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Na ceste v seznamech

v Právě čtených99x
v Přečtených3 512x
ve Čtenářské výzvě140x
v Doporučených223x
v Knihotéce719x
v Chystám se číst1 026x
v Chci si koupit158x
v dalších seznamech42x