Na dvoře krále Jahji přehled
Sandro Volta
Italský novinář Sandro Volta byl svědkem a účastníkem osmi válek; vstoupil do Neghelli s předními oddíly generála Grazianiho, do Šanghaje se střelci japonského námořnictva, do Paříže s motorisovanými sbory německé branné moci. A přece vypráví, že jeho opravdu velkým dobrodružstvím byl měsíc, který strávil v Saně, hlavním městě Jemenu, jako host imama Jahji. Sana, ležící v srdci Arabie, město v horách, s paláci až čtyři tisíce let starými, je hlavním městem Jemenu, který nemá diplomatických styků se žádnou zemí na světě a je uzavřen pro všechny cizince. Sandro Volta dostal výjimečně povolení stráviti měsíc na jemenském královském dvoře a jeho kniha líčí tento mimořádný zážitek. Českému čtenáři poskytuje Voltova kniha ve formě poutavého líčení nejen zajímavý popis země sice odlehlé, ale důležité svou polohou pro vývoj mezinárodních poměrů, i líčení života a institucí národa, který žije svou vlastní kulturou, nedotčenou vlivem kultury evropské, nýbrž umožňuje také nahlédnouti do intrik mezinárodní politiky tam, kde se kříží zájmy dvou evropských koloniálních mocností. Kniha, v níž překvapení stíhá překvapení, podává zajímavý a poučný obraz tajemného kraje, který může míti značný význam v dnečních převratných událostech.... celý text
Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: 1943 , OrbisOriginální název:
La corte di re Yahia, 1941
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na dvoře krále Jahji. Přihlašte se a napište ho.
![hanucha hanucha](https://www.databazeknih.cz/img/users/81_/81832/m_hana6084-dpi.jpg?v=1612124581)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pěkná kniha, čtivá a hlavně poučná z historického hlediska. Škoda, že jsem o ní nevěděla dřív. Když uvážím rok, kdy vznikla, je to úžasné svědectví o tehdejším Jemenu, ale i okolních zemích např. Eritrei apod.
„O Saná: Onoho rána, kdy se náhle přede mnou vynořila na konci velmi namáhavé cesty autem z Hodejdy, zdála se mi přeludem, vyvolaným velkou únavou, obrazem vykouzleným fatou morganou. Město s vysokými hnědými průčelími, v nichž bylo plno malých, bíle vroubených oken. Ne, nechtělo se mi uvěřiti, že by onen kus benátského Canalu Grande uprostřed pustých arabských hor byl skutečností. Zdálo se mi, že sním, zdálo se mi, že tak, jak auto pojede kupředu, město ihned ustoupí dozadu a vzdálí se ode mne, jako se mi to již stalo s přeludem jezer, jež se mi zjevila v písečné poušti v Tihamah.“
Kniha Na dvoře krále Jahji v seznamech
v Mé knihovně | 12x |
Velmi zajímavý cestopis z Jemenu ve 40. letech. Rozhodně stojí za přečtení a líčení Saná je opravdu krásné.
Zajímavé jsou ale i historické souvislosti. To, že se autor v té době do Jemenu dostal, bylo očividně součástí propagandistické operace s cílem zbavit Jemen nadvlády Anglie. Itálie, která byla v té době spojencem nacistického Německa, měla v osvobození Blízkého východu od Anglie pomoci. Například na straně 40 najdeme rozhovor autora a imáma Jahji o obsazení Československa Německem v r. 1939.