Na hraně temnoty přehled

Na hraně temnoty
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504363/bmid_na-hrane-temnoty-Qyf-504363.jpg 4 37 37

Ztracen v čase série

1. díl >

Drahý čtenáři, zůstavuji Tě s událostmi, které se odehrály v jiném světě, jiné době, a především v životě jiného muže jménem Zakhar. Čaroděje, jenž nalezl svobodu a vykoupení na místě z nejbeznadějnějších. Na dně starého kalamáře a na hrotu ostrého pera. Jsem povinen tě však předem varovat, neboť tento příběh je vskutku ohavný. Krev prosakuje jeho zápletkou a kane po listech knihy, již právě držíš ve svých rukou. Cítíš to horko, které z ní sálá? Slyšíš ten tichý tlukot srdce? Ještě není pozdě ji odložit… Neboť do morku kostí zkažené jsou postavy v ní. Postavy, jež skutečně žily a stále žijí v tom cizím a nepřátelském světě. A námět, můj drahý čtenáři, ten samotný je na výsost odporný a věř, že pro mnohé taktéž i děsivý. Nerad bych ovšem, aby zde došlo ke zmýlení, neboť bez seznámení se s neřestí, nelze doceniti krásu ctnosti. Obojí skloubí se totiž v každém z nás a jen když nalezneme odvahu, prozkoumat pečlivě obě strany téže mince, můžeme teprve s jistotou říci co přesně se v dotyčném člověku skrývá a jaký skutečně je. Pakliže jsi dočetl až sem, vyzývám tě – Obrať list, smrtelníku…... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na hraně temnoty. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (24)

miloslava3256
11.04.2023 5 z 5

Líbí se mi, že autoři si neberou servítky, žádné zlehčení či jiné ústupky, které jsou dnes moderní. Příběh mně vtáhl do děje, temnější a dobře psané.

Sali88
24.01.2023 3 z 5

Květnatý styl psaní asi nebude sedět každému, ale co se mě týče, čtení jsem si užívala, bavila mě nápaditá přirovnání, k Zakharově zpovědi mi vše dokonale sedělo.

Na hraně temnoty se nesoustředí na samotný příběh, ale především na to, co se děje uvnitř Zakharovy hlavy. Kvůli jeho dětství je naplněn nenávistí vůči lidem a vůči dotekům. Nenávidí každého koho potká, nesnáší lidi celkově. Neustále ho pronásledují myšlenky, jak někomu co nejvíce ublížit, tak moc život ublížil jemu. Dopředu ho žene myšlenka na to, jak získá věc, po které touží.

Zakharova osoba je vykreslena skvěle, barvitě, při čtení z knihy doslova sálá nenávist a všechny ty pocity, které cítí. Atmosféra je přesně tak temná, jako jeho myšlenky. Myšlenky a pocity, které nejsou ničím překvapivým, vezmeme-li v úvahu, co prožil.

Na hraně temnoty je kraťoučká kniha a myslím, že víc stran nepotřebuje. Postupem času na mě začalo být myšlenek o Zakharově nenávisti příliš, chvíli jsem měla pocit, že celá kniha má být jen o tom, jak nenávidí. Samozřejmě, je to zásadní, tak se zkrátka cítil, ale stávalo se, že když jsem měla pocit, že konečně začne víc příběh, skočilo vše opět k myšlenkám na nenávist.

Plné hodnocení dát nemůžu, ale myslím si, že kniha a především její autoři mají potenciál a sama jsem zvědavá, jak bude Zakharův příběh pokračovat. Do dalšího dílu se určitě pustím.


knihomolkajanca
20.10.2022 3 z 5

Na hraně temnoty je netradiční fantasy příběh o mladém čaroději, prosáklý krví a temnotou skrz na skrz. Už během několika málo stran je jasné, že Zakhar není typickým hrdinou. Má značně pohnutý osud – je míšenec, na něhož ostatní koukají skrz prsty, matka jej odložila do sirotčince, kde zažíval velmi krušné chvíle, a zároveň se mu dostávalo pozornosti, o kterou rozhodně nestál. Nese si tak s sebou těžké břímě a nenávist. Nenávist tak velkou, že prorůstá celým příběhem skrz naskrz. Prožijete s ním vztek, frustraci i deprese a nahlédnete do hlubin jeho pokroucené mysli.

Pohled do Zakharovy vědomí jsem z celé knihy vnímala nejsilněji. Vždy je osvěžující číst něco, co se vymyká zajetým kolejím. Imponovala mi jeho touha změnit svůj osud a jeho zlobu bych chápala, kdyby však nebyla až chorobná. Nenávist téměř ke všemu, co se jeho směrem jen podívá, z něj postupně udělala velmi předvídatelného hrdinu. Na konci se sice objevila postava, která do tohoto jednoduchého vzorce vnesla vítr, ale než se čtenář naděje, je konec. V tomto případě přišel až příliš brzy.

Autoři píší netypickým stylem, takže pro někoho možná nebude jednoduché se začíst. Osobně mi archaičtější jazyk nevadil, jako spíš to, že z něj autoři místy lehce vypadávali. Rozhodně však oceňuji barvité popisy i velkou slovní zásobu. Děj také doplňují krátké úryvky z knih učenců, které svět dokreslovaly. Bohužel jsem ale nedostala možnost tento svět sama poznat a mezikapitolky tak poněkud ztratily na svém kouzle.

Celkově tedy Na hraně temnoty vnímám hlavně jako psychologickou sondu do jedné zničené mysli, jelikož kompozičně nám to místy až příliš vázne. Dvakrát se zopakuje téměř totožná scéna a dvakrát během krátké chvíle dobrodružství v podstatě samo nakráčí za Zakharem až domů. Jako kdyby autorům došel dech, a přitom jsme toho se Zakharem prožili tak málo. Možná kdyby se trochu více rozmáchli, byla bych nakonec spokojenější…

Hodnocení: 55%

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji autorům.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (3)

Bez emocí jsem zamířil k té mrtvé věci, na níž již hmyz pořádal svůj banket hříchu, kterému jako obvykle vládly obžerství a chtíč.


Jako když jedete prsty proti směru hebkého sametu nebo se laskáte s mršinou kočky, která už neškrábne.


Zvláštní pocit, slyšet plynout zrnka z přesýpacích hodin pozpátku.


Kniha Na hraně temnoty v seznamech

v Přečtených38x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených3x
v Knihotéce16x
v Chystám se číst5x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x